Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

LA: »Tilfældig« forsker ændrer ikke ved landbrugspakken

Bjørn Molt Petersen sår tvivl om Landbrugspakkens beregninger. Pakken bliver ikke ændret, siger LA-ordfører.

Miljø- og landbrugsordfører Carsten Bach (LA) til højre. Arkivfoto (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2017)
Miljø- og landbrugsordfører Carsten Bach (LA) til højre. Arkivfoto (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2017)

At den anerkendte forsker Bjørn Molt Petersen i Berlingske sår tvivl om Landbrugspakkens regnemodel for kvælstofudledning, får ikke regeringen til at ville ændre noget ved pakken.

Det fortæller miljø- og landbrugsordfører Carsten Bach (LA), der udtaler sig på vegne af regeringen.

»Vi har hele vejen igennem været klar over, at der er store usikkerheder forbundet med kvælstofudvaskningen i vores vandmiljø. Det har været en del af baggrunden for Landbrugspakken.«

»Det at en tilfældig forsker sidder og regner noget ud i en kælder og er betalt af Danmarks Naturfredningsforening, får ikke mig til overhovedet at overveje ændringer i reguleringen af landbruget,« siger han.

Bjørn Molt Petersen er uddannet cand.scient. i biologi og ph.d. fra Aarhus Universitet. Han har snart 30 års erfaring i at lave beregningsmodeller.

Han har undersøgt Landbrugspakken i et halvt år med støtte fra en af pakkens største kritikere Danmarks Naturfredningsforening.

Enhedslisten og De Radikale vil hurtigst muligt have miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd om pakken.

Berlingske har fremlagt Bjørn Molt Petersens analyse og konklusioner for seks professorer, som anerkender alle forskerens konklusioner.

Det gælder også forskere fra Aarhus Universitet, som i sin tid stod bag de beregninger, som blev brugt til at udforme Landbrugspakken.

Forskerne er dog ikke enige om, hvad konsekvenserne er. Nogle vurderer, at det betyder mange tusinde ton ekstra udledning af kvælstof. Andre mener ikke, at konsekvenserne er så store.

Carsten Bach anerkender, at der er store usikkerheder i forhold til pakken.

»Man får nok aldrig forskerne til at være fuldstændig enige. Vi bygger vores regulering på den nyeste og mest opdaterede viden, som er tilvejebragt via Aarhus Universitet.«

»Vi kan ikke bygge vores regulering af landbruget på andet end det,« siger Carsten Bach.

Landbrugspakken blev indgået i december 2015 med støtte fra Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.