Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

LA pakker valgtrussel væk: Vi er pragmatiske

I efteråret vil Samuelsen kæmpe hårdt for skattelettelser. Trusler om valg er dog pakket væk før landsmøde.

Portræt af formand for Liberal Alliance (LA) Anders Samuelsen
Portræt af formand for Liberal Alliance (LA) Anders Samuelsen

København: - Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer.

Den kontante trussel gav Liberal Alliances leder Anders Samuelsen i februar statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Forud for LA's landsmøde i Aalborg lørdag toner Samuelsen dog den konfrontatoriske linje ned og ønsker ikke at længere at kommentere sagen.

Betyder det så, at den seneste deadline stadigvæk gælder?

- Jeg har ikke nogen yderligere kommentarer til det.

Er du klar til at vælte regeringen, hvis der ikke kommer reformer i efteråret?

- Jeg har ikke yderligere kommentarer til det, for jeg vil ikke have, at vores landsmøde går med den diskussion. Jeg er fuldstændig overbevist om, at der kommer resultater. Der kommer ikke valg. Så der er ingen grund til at diskutere det andet mere.

Så kunne man i stedet spørge til realismen i at få gennemført markante lettelser i topskatten. Et flertal med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne i spidsen mener ikke, at der er råd. Hvad gør, at du tror på det?

- I en forhandling skal man give og tage. Det har vi brugt meget energi på at fortælle vores bagland. Det er også derfor, at vi har klaret overgangen fra at være et rent oppositionsparti til en rød regering til nu at være et medansvarligt parti for en blå regering, uden at det har kostet os vælgere, siger Samuelsen.

Han peger på, at LA indtil videre er det eneste blå parti, der er gået frem i målingerne efter valget:

- Det er fordi, vores vælgere er forberedt på, at vi kommer ind og får noget for vores mandater, men vi kommer også til at betale noget. Det har man altid været forberedt på, siger Samuelsen og tilføjer:

- Derfor tror jeg, at vi får anerkendelse for, at vi er et pragmatisk parti, som søger indflydelse, og som skaber resultater. Det vil også ske i efteråret.

LA har opstillet en 2025-plan, der helt afskaffer topskatten, halverer selskabsskatten og skærer 10 procent af den offentlige sektor. Det skal bane vejen for en årlig vækst på to procent og flere penge til ældreplejen.

Under V-regeringen er Danmark dog rykket længere væk fra LA's vækstmålsætning. Senest har både Danske Bank og Nykredit nedjusteret deres vækstforventninger for i år fra omkring 1,5 procent til under én procent.

Det har LA's hidtil mest markante sejr - en reduktion af registreringsafgiften på biler ikke kunnet ændre på.

Du har givet regeringen nogle meget kontante deadlines for at levere. Kan du med troværdigheden i behold fortsætte, hvis det ikke ender med markante resultater i efteråret?

- Den slags hypotetiske spørgsmål, synes jeg, ikke på nogen måde er interessante at svare på. Jeg synes, at partiet gang på gang har leveret, så hvorfor nu begynde at diskutere, at vi ikke leverer?

Du siger: se, hvor stålsat jeg er og stiller deadlines op for regeringen. Har du ikke selv et ansvar for, at du bliver mødt med den type spørgsmål?

- Jeg er stadig stålsat, og jeg er også overbevist om, at vi skal nok levere, når vi kommer til efteråret, siger Anders Samuelsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.