Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kulturminister skal forklare omstridt middagscirkus

Uffe Elbæk skal inden længe forklare, hvorfor han har afholdt flere arrangementer på et sted, hvor hans mand arbejder. Kommentator mener, at Elbæk kan miste sin ministerpost.

Fem arrangementer til en samlet værdi af mere end 180.000 kroner har sendt den radikale kulturminister Uffe Elbæk ud i et mindre stormvejr. Efter et hasteindkaldt møde lørdag har Enhedslisten valgt, at Elbæk på et kommende samråd skal forklare, hvorfor han har afholdt arrangementerne på uddannelsesstedet Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor hans mand er ansat, og hvor han selv tidligere har siddet i bestyrelsen.

Det er Enhedslistens kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, der efter et møde med ministeren har vurderet, at offentligheden har krav på at få at vide, hvad der er op og ned i sagen.

- Jeg sagde til kulturministeren, at uanset hvad han forklarer, så skal vi have en officiel og offentlig forklaring på det. Derfor indkalder jeg ham i samråd, hvor alle kan finde ud af, hvad han har gjort, og hvad han har som forsvar for, at han har lavet så mange arrangementer på én kulturinstitution, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Efter mødet med Elbæk fastholdt ordføreren, at der stadig »er noget mystisk ved sagen«.

Også Venstre har udbedt sig en forklaring, og ifølge partiets kulturordfører, Michael Aastrup, skal Venstre søndag mødes med Elbæk. Allerede nu står det klart, at partiet vil anbefale en uvildig undersøgelse.

I den konkrete sag har Elbæk holdt fem arrangementer på AFUK, og ved flere lejligheder er der ud over udgifter til lokaler, vin og mad brugt penge på underholdning.

Uffe Elbæk har understreget, at han er ked af, at der nu rejses tvivl om hans bevæggrund for at inddrage AFUK i arrangementerne, der bestod af en middag for medlemmerne af Folketingets Kulturudvalg, to arrangementer i forbindelse med Danmarks EU-formandskab og to debatarrangementer.

Ministeren forklarer om arrangementerne, at de »alle har været fagligt velbegrundede med det klare formål at vise et helt særligt kulturmiljø frem.«

Politisk kommentator Hans Engell peger på, at både prisen på arrangementerne og ministerens mands ansættelse potentielt kan føre til Elbæks fald.

- Det er en sag, der kan koste ham ministerposten. Dels er det priserne på de forskellige middage, dels er det fordi, der er et skær af nepotisme over det, der er foregået, siger Engell. Han mener, at det i sidste ende bliver Enhedslisten, der kommer til at afgøre Elbæks skæbne.

Selvom arrangementerne kan se mistænkelige ud, hvilket Elbæk også selv har erkendt, så er der ikke noget at komme efter rent juridisk, mener Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

Det skyldes, at Elbæks mand sidder i en sekretærstilling, som ikke umiddelbart har noget med arrangementerne at gøre.

- Vi har det, der hedder inhabilitetsreglerne. Og de fører ret klart til, at det her ikke er en inhabilitetsrelation. Relationen er ikke tæt nok til, at det medfører inhabilitet, siger Sten Bønsing.

Uffe Elbæk har tidligere fået kritik for, at AFUK som det eneste nye initiativ på kulturområdet fik en bevilling på seks millioner kroner.

De Radikales leder, Margrethe Vestager, siger, at hun er tilfreds med den udskylning, som Elbæk har givet lørdag som følge af sagen.

- Uffe har ikke tænkt sig ordentligt om, det ved han godt, og det har han blankt erkendt og beklaget. Jeg er tilfreds med, at Uffe har undskyldt, oplyser hun i en kort skriftlig kommentar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.