Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kritisabel soldaterinstruks om trofæbilleder var den eneste

Forsvaret har hurtigt erkendt fejlen omkring instruksen og rettet den. Det glæder forsvarsministeren sig over.

Claus Hjort Frederiksen (V) erklærer sig meget tilfreds med, at Forsvaret hurtigt har erkendt fejlen og rettet den.
Claus Hjort Frederiksen (V) erklærer sig meget tilfreds med, at Forsvaret hurtigt har erkendt fejlen og rettet den.

Hvis irakiske soldater ville vise danske soldater billeder af døde eller tilfangetagne krigere fra Islamisk Stat, skulle danskerne kigge bort.

Sådan lød en instruks i Forsvaret, som Information i september kunne afsløre via en aktindsigt.

Det udløste kritik af, at Danmark bevidst lukker øjnene for mulige overgreb. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) krævede derfor en redegørelse fra Værnsfælles Forsvarskommando

Den har han nu fået - og oversendt til Folketinget. Den viser, at der var tale om en enkeltstående passage. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse:

»Forsvaret har i perioden fra primo 2015 til i dag udelukkende kunnet konstatere én kritisabel passage - nemlig den pågældende. Den pågældende tekst er ændret og ikke længere gældende.«

Claus Hjort Frederiksen erklærer sig meget tilfreds med, at Forsvaret hurtigt har erkendt fejlen og rettet den.

»Fra dansk side skal vi så vidt muligt undersøge enhver mistanke, som danske soldater måtte få om menneskerettighedskrænkelser eller brud på krigens love,« siger ministeren i pressemeddelelsen.

»Forsvaret har tillige understreget, at mistanker om menneskerettighedsovertrædelser eller brud på krigens love skal rapporteres. Og det er Forsvarets vurdering, at det er de også blevet.«

»På den baggrund har jeg fortsat tillid til Forsvarets håndtering af mistanker om menneskerettighedsovertrædelser eller brud på krigens love,« skriver ministeren.

Forsvaret har tidligere forklaret, at instruksen var »en lokal, fejlformuleret bestemmelse af den danske enhed i Irak«.

Undersøgelsen viser, at den kritisable passage udelukkende var gældende på det ene hold, lyder det i pressemeddelelsen:

»Det er Forsvarets vurdering, at der ikke har været forevist billedmateriale eller filmklip samt indhentet efterretninger på OIR hold 5, der ikke har været vurderet og rapporteret, hvis der har været mistanke om brud på den humanitære folkeret og/eller menneskerettighederne.«

Ifølge Informations aktindsigt har de danske soldater i sommer tre gange været i en situation, hvor irakiske rekrutter har vist eller har forsøgt at vise dem billeder af døde IS-krigere.

De danske soldater afviste og forklarede ifølge indberetningen den irakiske soldat, at »danske soldater skal følge krigens love, og at sådanne billeder ikke har deres interesse«.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.