Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kritikere: Ny indkøbslov ignorerer miljø og menneskerettigheder

Ngo’er retter kritik mod ny indkøbslov for at tage for lidt hensyn til miljø og menneskerettigheder. Regeringen afviser kritikken.

I en ny handlingsplan til FN har Danmark lovet, at nye love skal evalueres, så de tager hensyn til menneskerettighederne. Men nu undrer en række ngo’er og andre aktører sig over, at en ny lov om det offentliges udbud og indkøb ikke er blevet evalueret, inden den er blevet sendt i høring. Det skriver Politiken.

I et fælles høringssvar rettes der nu kraftig kritik mod lovforslaget. Blandt afsenderne er Amnesty International, Mellemfolkeligt Samvirke, Verdens Skove, Aktive Forbrugere og Herning Kommune.

Staten køber ind for omtrent 300 milliarder skattekroner årligt, hvilket blandt andet er tøj, træ, elektronik og andre såkaldte risikoprodukter, hvor det ofte er blevet dokumenteret, at der er slækket på miljø og menneskerettigheder, skriver Politiken.

Kritikken af loven går på, at Miljøministeriet ikke har været en del af det udvalg, som har formuleret loven, og at forslaget ikke nævner FN’s retningslinjer på området for menneskerettigheder.

Den danske stat er tidligere flere gange blevet kritiseret for at fokusere udelukkende på pris. For et par år siden blev der for eksempel rettet kritik mod, at danske firmaer fravalgte de grønneste taxaer på markedet, fordi de var dyrere.

Regeringen afviser dog overfor Politiken at stille krav til stat og kommuner.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) skriver i en mail til Politiken, at udbudsloven skal »skabe de bedst mulige rammer for, at de offentlige indkøb kan foregå effektivt og intelligent, og med lavest mulige omkostninger for både det offentlige og virksomhederne«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.