Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kritik af høringsfrister er en »never ending story«

Regeringen bliver kritiseret for at give for korte høringsfrister. Det gjorde den tidligere regering også, og det vil den næste formentlig også. Og den næste. Og...

Kritik af høringsfrister er en "never ending story", siger Hans Engell.
Kritik af høringsfrister er en "never ending story", siger Hans Engell.

Der er tale om en politisk klassiker, når regeringen bliver kritiseret for at give for korte høringsfrister, selv om der var intentioner om noget helt andet, da Helle Thorning-Schmidt (S), Margrethe Vestager (R) og resten af regeringen var i opposition.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, der som tidligere forsvarsminister og justitsminister kender alt til debatten om, hvor længe organisationer, erhvervslivet og andre interessenter skal have til at komme med indvendinger mod et lovforslag.

- Mange partier har nogle meget ideelle ambitioner, når de sidder i opposition. Men når de får regeringsmagten, så kan de ikke levere varen. Det indgår også i et spil, hvor kritikken af en alt for kort høringsfrist bruges som argument mod et forslag, siger Hans Engell til Berlingske Nyhedsbureau.

Den tidligere konservative leder mener godt, at ministerierne kan planlægge lovarbejdet, så de når den høringsfrist på fire uger, som flere eksperter betragter som et minimumskrav. Men der vil ifølge Hans Engell være situationer, hvor regeringen skal lukke huller i lovgivningen, eller hvor en pludselig udvikling i en sag kræver, at der reageres hurtigt.

- Det er de kontroversielle forslag, der skal hurtigt igennem, der giver anledning til klager, siger Hans Engell.

De klager vil blive ved med at komme, lige meget hvilken farve regeringen har, da der ikke er nogen lovgivning på området, vurderer Hans Engell. Der er blot tale om hensigtserklæringer fra regeringen, og oppositionen kan ikke komme og banke statsministeren i hovedet med et stykke lovgivning, der forpligter hende til at give en høringsfrist på fire uger.

- Det her er en »never ending story«. Hvis det skal blive bedre, så kræver det, at der skal knyttes sanktioner til, hvis man ikke overholder en høringsfrist. Og det vil ingen regering nogensinde forpligte sig til. Derfor bliver det ved henstillinger fra Folketingets formand, siger Hans Engell.

- Jeg tror ikke, at vi kommer meget videre på det her område. Man må bare se i øjnene, at det politiske system aldrig nogensinde vil give afkald på at kunne reagere hurtigt, understreger han.

Men det går udover demokratiet.

- Interessenter bringes ofte i en situation, hvor de ikke har mulighed for at nå at reagere, siger Hans Engell.

Berlingske skriver torsdag, at hvert femte af de 85 lovforslag, som ministerierne har sendt i høring siden september sidste år, har haft en høringsfrist på mindre end 10 dage, Professor i skatteret ved Aarhus Universitet Jan Pedersen kalder det »sørgeligt og uanstændigt«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.