Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kritik af Danmark vokser

Grænsekontrol, forbehold, stram udlændingepolitik og krav om rabat. Danmark er ved at isolere sig i EU, mener iagttagere.

EU TOPMØDE - GRÆNSEKONTROL - I forbindelse med EU-topmødet i København er paskontrollen ved den dansk tyske grænse blevet genindført. Her kontrolleres en bil tirsdag middag dec. 10, 2002 ved motorvejen ved Frøslev.
EU TOPMØDE - GRÆNSEKONTROL - I forbindelse med EU-topmødet i København er paskontrollen ved den dansk tyske grænse blevet genindført. Her kontrolleres en bil tirsdag middag dec. 10, 2002 ved motorvejen ved Frøslev.

Af Annette Bonde, Morten Crone

og Ole Bang Nielsen

// anb@berlingske.dk //mcr@berlingske.dk

//le@berlingske.dk

Danmark er blevet et problembarn i EU, som isolerer sig fra de øvrige lande og udfordrer den frie bevægelighed med aftalen om øget toldindsats ved grænserne. Sådan lyder kritikken fra en række eksperter, der mener, at Danmark i forbindelse med 2020-forhandlingerne er i gang med svække sin rolle i EU.

»Danmarks politik over for udlændinge har længe skilt os ud. Danmark har hidtil optrådt ideelt i spørgsmål om rabat, men går nu væk fra det. Og nu rører man også ved noget så fundamentalt som den frie bevægelighed. Det viser, at Danmark er på vej væk fra de andre,« siger Hans Martens, leder af den uafhængige tænketank European Policy Center i Bruxelles.

Han henviser til, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kræver én milliard kroner i rabat på kontingentet, når der skal forhandles EU-budget til næste år. Penge, som skal finansiere en del af regeringens 2020-plan. Samtidig indfører Danmark nu øget toldindsats ved grænserne og udfordrer Schengen-samarbejdet på et tidspunkt, hvor det i forvejen er under pres pga. flygtningestrømme fra Nordafrika.

»Det er et helt uforståeligt forløb,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen, forsker ved Dansk Institut for Internationale studier.

Selv om Socialdemokraterne er tilhænger af den øgede toldindsats, mener EU-ordfører Kim Mortensen (S), at kritikken giver stof til eftertanke.

»Jeg kan godt genkende billedet af Danmark som et land, der lægger større og større afstand til det europæiske samarbejde. Det skyldes, at Dansk Folkeparti får lov at styre regeringens EU-politik og gøre den til indenrigspolitik. DF har oversolgt aftalen om en øget toldindsats, så det øvrige Europa tror, at vi er på vej til at genindføre grænsebomme og grænsekontrol,« siger Kim Mortensen.

Han ønsker en mere positiv tilgang til det europæiske samarbejde, ikke mindst set i lyset af, at Danmark overtager formandskabet i 2012.

»En S-ledet regering vil søge løsninger blandt flertallet af pro-europæiske partier på Christiansborg,« siger Kim Mortensen.

DFs retsordfører, Peter Skaarup, kan ikke se problemet. Han mener, at Danmark på grænsekontrolområdet bliver foregangsland i EU.

»Der er jo også problemer med kriminelle grupper og illegale flygtninge i lande som Frankrig og Italien. De bastioner, som EU har stillet op ved Europas ydre grænser, kommer til at falde til fordel for, at landene bliver nødt til at lave en indre grænsekontrol,« forudser Peter Skaarup.

Han mener, at bekymringen over grænseaftalen skyldes, at EU-tilhængerne er bange for at miste kontrol, når udviklingen går imod mere EU.

En udvikling, som den konservative leder, Lars Barfoed, slet ikke mener finder sted.

»Det er jo ren toldkontrol, vi indfører, og det har vi lov at gøre inden for Schengen-samarbejdet,« siger Lars Barfoed.

INFOshop: Danskerne: Udlændinge skal være som os

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.