Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kristian Jensen: Vores bomber skal bremse kalifatet

Den militære kamp mod IS bliver svær, men er afgørende for at slå ekstremisterne, siger udenrigsministeren.

Det er ingen let beslutning at sende danske soldater i krig, men det er en nødvendig beslutning. Der er momentum i kampen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak, og det er Danmarks ansvar at være med til at udnytte det momentum.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V) fra talerstolen i Folketinget.

Han forklarer, hvorfor regeringen vil udsende specialstyrker og kampfly til indsatsen mod Islamisk Stat senere i år. Et bredt flertal i Folketinget støtter dette bidrag.

- Takket være den globale koalitions indsats står vi i en situation, hvor Irak ikke er brudt sammen og hvor Isil (Islamisk Stat, red.) derimod er trængt tilbage.

- Og sådan er det, fordi Danmark med mere end 65 koalitionspartnere har taget ansvar. Det understreger, at Isil skal bekæmpes militært, siger Kristian Jensen.

Kampen bliver hverken simpel, let eller kortvarig, understreger ministeren.

- Vi skal indstille os på, at den tværtimod bliver lang og kompleks. Det er derfor, koalitionen har en bredspektret og flerårig strategi, siger han.

Kun Enhedslisten, SF og Alternativet er imod forslaget om, at Danmark skal bidrage med 400 mand, syv F-16-fly og et transportfly i kampen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Kristian Jensen påpeger, at Islamisk Stat har mistet 40 procent af det areal, som bevægelsen tidligere besatte i Irak og ti procent af det areal, som den var i besiddelse af tidligere i Syrien. Det er derfor oplagt at sætte hårdt ind mod Islamisk Stat nu.

Og så understreger han, at der foruden den militære indsats er brug for civile tiltag. Men parterne i striden kommer ikke til forhandlingsbordet, hvis ikke de presses militært.

- Hverken jeg eller de øvrige i koalitionen har forventninger om, at vi kan løse konflikten ved alene at kaste bomber. Men alle i koalitionen er enige om, at vi heller ikke kan løse konflikten uden en militær magtanvendelse.

- En part, der går til forhandlingsbordet, er en part, der ved, at man ikke kan vinde mere på slagmarken, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.