Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kristian Jensen: Vi pressede ikke Banke

Venstres næstformand, Kristian Jensen, bakker op om Thomas Banke afgang som Fredericias borgmester. Venstres top har ikke presset ham til at gå af, lyder det.

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)

Det er klogt af Thomas Banke (V) at aflevere sin borgmesterkæde, lyder det fra Venstres næstformand, Kristian Jensen, efter at Banke torsdag eftermiddag har meddelt, at han trækker sig fra sin borgmesterpost i Fredericia.

- Jeg synes, det er den rigtige beslutning, Thomas Banke har truffet i dag om at trække sig som borgmester, og det er en beslutning, vi tager til efterretning i Venstre, siger næstformanden til Berlingske Nyhedsbureau.

Han afviser, at Venstres ledelse har presset Thomas Banke til at gå af som borgmester.

- Vi noterer os, at det er hans egen beslutning, som han selvstændigt har truffet. Det er ikke noget, vi har besluttet på hans vegne eller på anden måde har forsøgt at præge, fortsætter han.

Selvom Kristian Jensen understreger, at Venstre ikke har forsøgt at påvirke Bankes beslutning, var partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) særdeles skarp i sin retorik tidligere torsdag, hvor han mellem linjerne opfordrede Banke til at gå af og sagde, at det er »helt, helt uholdbart, at man kan sidde som borgmester, når alle i et byråd er imod en«.

Lars Løkke Rasmussen fortalte samtidig, at Venstre er åbne over for at ændre den kommunale styrelseslov, der i dag gør det yderst vanskeligt at afsætte en borgmester. Et udvalg nedsat af økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er i øjeblikket i gang med at kigge på reglerne.

Kristian Jensen fortæller, at Thomas Banke-sagen har været med til at sætte skub i Venstres tanker omkring en ændring af kommunernes regler.

- Det er de ting, vi har set de seneste dage, der er den udløsende faktor for, at vi nu vil gå positivt ind i arbejdet for at få ændret styrelsesloven. Vi synes, det er rigtigt, at der kommer en mulighed for, at en borgmester kan afsættes, hvis forholdene er til det, siger han.

Thomas Banke meddelte sin afgang på et pressemøde i Byrådssalen på Fredericia Rådhus torsdag formiddag, og her understregede han, at Løkkes ord ikke havde indflydelse på beslutningen om at gå af.

- Jeg har noteret mig Lars Løkke Rasmussens udtalelser, og jeg er meget enig med ham. Jeg har selv tidligere gjort mig til talsmand for, at man skal kunne afsætte borgmestre, så det er jeg enig med ham i. Men det er ikke sådan, at jeg føler mig presset af Lars Løkke Rasmussen. Det er noget, jeg har gjort op med mig selv, fastslog han og fortalte, at han ikke har været i kontakt med hverken Lars Løkke Rasmussen eller Kristian Jensen.

Den afgående borgmester sagde også, at han var bange for at skade Venstre og partiets projekt, hvis han blev siddende på sin post. Om det ville være skadeligt for Venstre, hvis Thomas Banke forblev borgmester i Fredericia, vil Kristian Jensen ikke svare på.

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Det, der er væsentligt at forholde sig til nu, er, at Thomas Banke har valgt at trække sig, og det er den rigtige beslutning, lyder det fra næstformanden.

Thomas Banke fortsætter i Venstre og bliver også i byrådet som menigt medlem.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.