Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kristian Jensen: Kickstartede EFI og fyrede i Skat

Arkivfoto. Kristian Jensen (V), skatteminister fra august 2004 til februar 2010
Arkivfoto. Kristian Jensen (V), skatteminister fra august 2004 til februar 2010

Som en del af kommunalreformen besluttede den daværende VK-regering i 2005, at opgaven med at inddrive Skat fra borgere og virksomheder skulle overdrages fra kommunerne til staten.

Beslutningen er central i spørgsmålet om skandalerne i Skat, fordi det også var her, at det blev besluttet, at skatteopkrævere i form af pantefogeder skulle erstattes af et nyt IT-system – EFI – som en del af en modernisering og effektivisering af skatteinddrivelsen.

På det tidspunkt var Kristian Jensen skatteminister (V), men også finansminister Thor Pedersen havde en stor rolle i beslutningen, som bl.a. byggede på anbefalinger fra embedsmænd og en konsulentrapport.

EFI skulle have været taget i brug i 2007, men systemet blev forsinket ad flere omgange og var endnu ikke igangsat, da Kristian Jensen stoppede som skatteminister i februar 2010.

Imens blev 654 ansatte i årsværk på inddrivelsesområdet skåret væk, og gælden steg og steg fra 50 til 69 milliarder kroner ved udgangen af 2009. En stor del af det skyldtes dog ikke EFI, men at restancerne steg som konsekvens af finanskrisen. Alligevel kritiserede Rigsrevisionen skarpt den stigende gæld i en rapport i 2010.

Samtidig var der et stort kompetencetab på inddrivelsesområdet, fordi det ikke lykkedes at få erfarne pantefogeder med fra kommunerne til det nye Skat.

Kristian Jensen har ved flere lejligheder sagt, at han fortryder flere beslutninger fra sin tid som skatteminister. I går erkendte han over for journalisterne på Christiansborg, at overdragelsen fra kommunerne til staten med at inddrive gæld gik for hurtigt.

»Set i bakspejlet var der ikke nok medarbejdere, der kom med over. I stedet for at få erfarne pantefogeder skulle vi til at uddanne nye folk,« sagde han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.