Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kriminaliteten kom i fokus grundlovsdag

Mens Socialdemokratiet vil indføre en vidnepakke, brugte justitsminister Søren Pape Poulsen sin grundlovstale til at løfte lidt af sløret for regeringens kommende tiltag mod ungdomskriminelle. Statsministeren talte om terror og USAs præsident.

S-leder Mette Frederiksen talte mandag på grundlovsmødet i Dianalund på Vestsjælland. Foto: Claus Bech
S-leder Mette Frederiksen talte mandag på grundlovsmødet i Dianalund på Vestsjælland. Foto: Claus Bech

Ingen grundlovsdag uden en perlerække af politiske taler. Den demokratiske tilstand blev mandag vendt af både ministre, partiformænd og menige folketingspolitikere landet over.

Mest bemærkelsesværdigt var en såkaldt vidnepakke fra Socialdemokratiet, som skal beskytte vidner mod f.eks. rockerbander.

»Vi skal passe på de få privat­personer og erhvervsdrivende, der tør tage kampen op mod de kriminelle. Derfor vil jeg fremlægge en plan, der skal give vidner bedre beskyttelse,« lød det fra formand Mette Frederiksen.

Vidnepakken skal bl.a. indeholde psykologbistand, overfaldsalarm, politipatruljering, adressebeskyttelse og mulighed for at vidne via videolink. Og S-forslaget kan meget vel blive til virkelighed, da Dansk Folkeparti tager vel imod det.

»Mange af initiativerne bruger vi jo i forvejen, men jeg synes, det er et udmærket forslag med nogle gode intentioner bag,« siger DF-rets­ordfører Peter Kofod Poulsen.

Justitsminister Søren Pape (K) fortalte, at regeringen med en kommende pakke mod ungdomskriminalitet vil sikre, at det får en »mærkbar konsekvens«, når unge mellem 12 og 17 år begår kriminalitet.

»Det handler ikke om at sende børn i fængsel. Det handler om at sætte tidligt og effektivt ind, så unge mennesker ikke havner på samfundets skyggeside,« sagde K-lederen, der bl.a. nævnte et bedre samarbejde mellem myndigheder som en del af pakken.

Løkke kritiserede Trump

Statsminister Lars Løkke Rasmussen talte ligesom mange andre af dagens talere en del om weekendens terrorangreb i London. Samtidig rettede Løkke igen en hård kritik mod USAs præsident.

»I sidste uge så vi et forstemmende eksempel på, hvordan globalt lederskab kan sættes over styr. Præsident Trump meddelte, at han ville trække USA ud af den globale klimaaftale,« sagde han.

Enhedslisten og Alternativet valgte i anledning af den senere tids debat om en ulovlig instruks fra integrationsminister Inger Støjberg (V) at komme med et fælles forslag: Det skal være muligt at iværksætte en undersøgelse af en minister med bare 40 pct. af stemmerne i Folketinget, mener de to partier.

Mens de Radikales partileder, Morten Østergaard, foreslog at oprette et nyt videnscenter til at bekæmpe og oplyse om »fake news«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.