Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Krag åben over for alternativer til atomdepot

Et bredt politisk flertal er enig om at undersøge muligheder for at sende dansk atomaffald til udlandet.

ARKIVFOTO. Sundhedsminister Astrid Krag (SF).
ARKIVFOTO. Sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Tonsvis af dansk radioaktivt affald kan ende med at blive eksporteret til udlandet. På et møde mellem sundhedsminister Astrid Krag (SF) og Folketingets partier onsdag enedes man om at undersøge alternativer til at grave affaldet ned i et dansk atomdepot, og dermed gør man op med en beslutning, der blev truffet i 2003.

Her besluttede Folketinget, at affaldet fra blandt andet forskningsstationen Risø skal opbevares i et underjordisk depot i Danmark. Siden er der blevet udpeget seks potentielle placeringer til depotet, men voldsom modstand fra de berørte kommuner og lokale beboergrupper har ført til vaklen i de politiske geledder.

Efter mødet understreger sundhedsministeren dog, at der fortsat er enighed om at arbejde videre med planerne om et underjordisk depot.

- Vi har haft en god drøftelse, og der synes at være bred politisk enighed om, at vi skal fortsætte processen, samtidig med at vi vil afsøge mulighederne for at få affaldet fra Risø til udlandet, forklarer Astrid Krag i en skriftlig kommentar.

Blandt fortalerne for at afhænde atomaffaldet til et land, der har større erfaring med at opbevare radioaktivt materiale, er Venstre. Her glæder gruppeformand Kristian Jensen sig over resultatet af onsdagens møde.

- Jeg oplever, at ministeren er meget lydhør over for vores input, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Selv om partiet altså foretrækker at eksportere affaldet, accepterer Kristian Jensen, at processen om det underjordiske depot i Danmark fortsætter.

- Man er så langt i processen, at man snart kan indskrænke de seks mulige placeringer til to. Det bør man gøre, så vi i det mindste kan fjerne bekymringerne i de fire lokalområder, der bliver valgt fra, siger gruppeformanden.

Den holdning ærgrer Anders Rask, formand for borgergruppen Morads, der kæmper mod planerne om et atomdepot i Skive Kommune, hvor to af de udpegede områder ligger.

- Det er ikke nogen trøst for dem, der står tilbage. Man bør sætte sig ind i den psykologisk effekt, det har for beboerne, at deres lokalområde er udpeget som et muligt atomdepot. Det er mangel på respekt, at man fortsætter arbejdet, siger han.

Morads-formanden mener, at man allerede nu bør droppe tanken om et slutdepot i den danske undergrund.

- Det er spild af penge at fortsætte af det spor. Man rydder ikke op ved at grave ned. Man har prøvet det før, og det er slået fejl hver gang, siger Anders Rask med henvisning til affaldet fra blandt andet Grindstedværket, Cheminova og Proms Kemiske Fabrikker.

Enhedslisten har også udtrykt skepsis over for et underjordisk depot, men miljøordfører Per Clausen vil ikke lægge sig fast på en løsning, før alle alternativer er undersøgt. Derfor vil han heller ikke bremse processen omkring et depot i Danmark, og han opfordrer beboerne i de udpegede områder til at tage det med ro.

- Jeg kan godt forstå, at de er bekymrede, men der er tale om en meget grundig og seriøs proces, hvor der bliver taget hensyn til alle relevante forhold, så jeg synes, man kan være nogenlunde sikker på, at processen kører rimeligt fornuftigt, siger Per Clausen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.