Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

Kontrol giver ikke bedre vuggestuer

Merete Riisager (LA)
Merete Riisager (LA)

Forleden sagde min datter farvel til en rigtigt god vuggestue på Amager. For ca. tre år siden sluttede min søn i en fremragende vuggestue i Københavns Nordvestkvarter. Fælles for de to institutioner er, at der arbejder engagerede og kompetente mennesker, der vil noget med deres arbejde. Der diskuteres pædagogik, og veje til konstant forbedring er en del af hverdagen. Pædagogerne opholder sig i børnehøjde, de ser børnene lige ind i øjnene, og de møder forældrene med respekt og oprigtig interesse.

Men vil alle vuggestuer i landet kunne gøre dem kunsten efter, hvis der indføres mere kontrol? Nej, derimod vil de dygtige pædagoger og ledere spilde deres tid på at indhente data og krydse af i skemaer. Erfaringerne med at kontrollere sig til bedre kvalitet i et andet omsorgsområde – ældreplejen – er kendte. Det virker ganske enkelt ikke. Jo mere kontrol og skemaer, des mere ansvarsfralæggelse, faldende motivation og inkompetent ledelse. Dygtige medarbejdere gider ikke detailstyres. Enten afmonterer kontrolhysteriet deres arbejdsglæde og dermed også den daglige drivkraft i omsorgsarbejdet, eller også søger de dygtige medarbejdere et andet sted hen, hvor de bliver taget alvorligt som mennesker og som medarbejdere.

Det er derfor et tegn på politisk afmagt, når Børne- og Undervisningsminister Christine Antorini lancerer – en såkaldt ”temperaturmåling” som reaktion på en Phd.-afhandling, der i skarpe vendinger kritiserer kvaliteten i en række vuggestuer. Hvad temperaturmålingen nøjagtigt indeholder, er stadig uklart, men den er blevet lanceret som et nyt kontrolredskab, der fremover vil gøre kommunerne i stand til at svare på spørgsmål som: ”Har alle børn en kammerat?”. Og uagtet at venskaber er mindst lige så vigtige for børn som for voksne, må man først forestille sig, hvordan optællingen af venskaber skal finde sted og hvorvidt det reelt vil gavne kvaliteten?

Ministeren har lagt i kakkelovnen til nye bureaukratiske lag på vuggestueområdet. Socialdemokraterne, der talte ubønhørligt om ”varme hænder” i valgkampen har overtaget den tidligere regerings hang til kontrol og de Radikale siger ja, hvis bare kvalitetsmålingerne ikke offentliggøres. Eller som den radikale ordfører siger: ”Vi får ikke noget ud af blot at beskrive nogle institutioner som dårlige.” Denne tilgang åbner døren for den ringest mulige løsning: Mere bureaukrati – uden at dette fører til mere gennemsigtighed og indsigt for forældrene.

I stedet for at bureaukratisere og kontrollere vuggestuerne, har ministeren alle tiders mulighed for at gøre noget ambitiøst ved kvaliteten i vuggestuerne. Det kan gøres ved at give lederne mere plads til at lede og træffe beslutninger, gøre efteruddannelse mere decentral og fleksibel samt fremme et egentligt frit valg for forældrene, når de skal vælge pasningstilbud til deres børn. Vuggestuelederne skal nyde både større frihed og større ansvar – og de skal have mulighed for i højere grad at belønne dygtige medarbejdere og at afskedige medarbejdere, der ikke løfter opgaven. Opkvalificering skal kunne finde sted som en del af det daglige arbejde og forældrene skal kunne vælge mellem en mangfoldighed af tilbud – offentlige såvel som private.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.