Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

Konservatives realister mod Venstres utopister

Camilla Hersom (R)
Camilla Hersom (R)

Det er ikke hver dag, man som politiker finder anledning til at rose sine modstandere, men dagens melding fra den konservative leder Lars Barfoed om konsekvenserne af nul-vækst fortjener ros.

”Vi kan ikke bilde os ind, at vi kan køre videre med den samme ældre- og sundhedspleje, når der bliver flere ældre, uden at vi også afsætter de fornødne penge. Derfor kan vi ikke løse det hele ved kun at gøre det smartere. Vi er nødt til at skære nogle steder, hvor nogle vil kunne mærke det”, er Barfoed citeret for i Berlingske Tidende. Det har han jo ret i.

Hvis målet for en samlet borgerlig økonomisk 2020-plan er nulvækst, så kommer det ganske rigtigt til at betyde nedskæringer visse steder. For selv om der altid kan opnås gevinster gennem effektiviseringer, begavet brug af it, teknologi og gennemtænkte arbejdsgange, så er presset på den offentlige velfærd stærkt stigende i de kommende år af den helt banale årsag, at befolkningssammensætningen ændrer sig.

Man kan håbe, at det lykkes Lars Barfoed at opfylde sin ambition om at få de borgerlige partier til at samle sig om en økonomisk politik, der er mere realistisk, end den Venstre har fremlagt. Landets største oppositionsparti har som bekendt den ide, at der kan gennemføres nulvækst og laves øgede investeringer i både uddannelse og sundhed uden at det vil føre til markante nedskæringer andre steder. Den offentlige sektor skal bare køre lidt længere på literen, hedder det. I realiteten vil det betyde en offentlig sektor, der kører tør.

Nulvækst i det offentlige forbrug vil frem mod 2020 svare til en reduktion i de offentlige udgifter på 30 mia. kr. i 2020. Det svarer til ca. 46.000 færre offentligt ansatte i 2020 end der ville have været med 0,8 procent vækst. Det er omtrent samme antal mennesker, som i dag er ansat som læger og sygeplejersker på alle danske sygehuse.

Regeringens vision er anderledes. Ambitionen er en beskeden vækst, så vi har råd til at investere i vores børn og i den grønne omstilling, fordi vi tror det skaber en bedre fremtid for DK. Regeringspartierne erkender, at selv med en lille vækst kan det være nødvendigt med benhårde prioriteringer, fordi vi alle må agere på et bagtæppe af skiftende demografi. Men der arbejdes for vækst, ikke for stilstand.

Om de borgerlige kan blive enige om en fælles 2020 plan er deres sag. De Konservative har realistisk erkendt, at nulvækst i alle årene frem til 2020 kræver nedskæringer. Det bliver spændende at se om det også går op for Venstres utopister.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.