Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Konservative vil tilbyde kokain til misbrugere

Misbrugsbehandler er skeptisk over for forslaget - det vil fjerne perspektivet om at blive stoffri, lyder advarslen.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

De mest belastede stofmisbrugere bør tilbydes lægeordineret kokain af samfundet. Det mener de Konservative, der har stillet beslutningsforslag i Folketinget om at udvide den nuværende ordning med lægeordineret heroin til at omfatte kokain.

- Vi har gode erfaringer fra heroin-ordningen med, at misbrugerne faktisk får et mere stabilt liv, hvor nogle får fast bolig og endda job. Samme gode effekter kan vi muligvis opnå ved at lade ordningen omfatte kokain, som faktisk er det mest brugte stof blandt de hårdest belastede misbrugere på gadeplan, siger den konservative socialordfører, Tom Behnke.

- Jeg har tre mål for øje med forslaget. Det vil forbedre misbrugernes helbredstilstand, fordi det foregår under kontrollerede forhold, og der vil være tale om rent stof. Følgekriminaliteten vil blive reduceret, da misbrugerne ikke skal ud og begå kriminalitet for at skaffe stoffet. Samtidig vil det reducere det illegale marked, hvor nogle tjener tykt på at sælge kokain, siger Tom Behnke og understreger, at målet med forslaget er at få belyst fordele og ulemper.

Forslaget får dog en kølig modtagelse hos Vinnie Thomsen, chef for Center for Misbrugsbehandling under Aarhus Kommune.

- Kokainmisbrugere er typisk langt yngre personer end heroinmisbrugere. De har ofte mere uddannelse, arbejde og netværk og ikke så socialt belastede som heroinmisbrugere, siger Vinnie Thomsen.

- Målet om at blive stoffri er inden for rækkevidde, og vi løser ikke deres problem ved at give dem kokainen som en form for selvmedicinering, siger Vinnie Thomsen, der kalder løsningen »for smart og for hurtig«.

Hun peger også på, at op mod 80 procent af kokainmisbrugerne har psykiske problemer, som ikke løses ved blot at ordinere kokainen.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, nærer dog stor sympati for de Konservatives forslag.

- Selvfølgelig skal vi ikke bare parkere unge weekendmisbrugere på lægeordineret kokain. Det er slet ikke det, det handler om. Tilbuddet skal være rettet mod de misbrugere, hvor alt andet er afprøvet, siger hun.

Forslaget blev førstebehandlet tirsdag i Folketinget, og her var der enighed om at lade Sundhedsstyrelsen udarbejde en vurdering af de positive og negative aspekter ved forslaget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.