Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Konservative skal forsvare 108 års dominans i højborgen

Siden 1909 har De Konservative haft borgmesterposten i Frederiksberg Kommune, men kan stimen fortsætte?

Valgplakat med Jørgen Glenthøj fra Konservative på Frederiksberg, torsdag den 16. november 2017. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)
Valgplakat med Jørgen Glenthøj fra Konservative på Frederiksberg, torsdag den 16. november 2017. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)

Fakta taler for sig selv: Frederiksberg Kommune er noget af en højborg for De Konservative.

Partiet har siden 1909 haft borgmesterposten, og siden 2009 har borgmesteren heddet Jørgen Glenthøj.

Han er igen sit partis spidskandidat ved kommunalvalget, men spørgsmålet er, om Glenthøj kan forlænge den konservative dominans fra de seneste 108 år.

De Radikale har efter 24 års samarbejde vendt borgmesterpartiet ryggen. Spidskandidat Lone Loklindt har meddelt, at De Radikale i stedet vil samarbejde med Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Umiddelbart godt nyt for 2. viceborgmester Michael Vindfeldt (S), der er sit partis spidskandidat, og som selv rækker ud efter borgmesterposten.

Men Vindfeldt kalder Glenthøj for klar favorit.

»Med 108 års konservativ styre er man rimelig dumdristig, hvis man ikke har respekt for det.«

»Ved de seneste to kommunalvalg er der råbt ulven kommer, og at nu falder det konservative Frederiksberg. Men virkeligheden har vist, at det langt fra har været tilfældet,« siger Vindfeldt.

Han medgiver, at De Radikales sideskifte og de mange nye vælgere, som kan stemme i kommunen, har åbnet kampen mere.

»Jeg er altid optimist, men også realist. Jeg har stor respekt for, at De Konservative i 108 år har siddet på magten,« siger Vindfeldt.

Over de seneste kommunalvalg er De Konservative dalet fra 45 til 35 procent af stemmerne. En ny tilbagegang kan blive dyr for Glenthøj. Men borgmesteren er fortrøstningsfuld.

»Ny data viser, at Frederiksberg-borgerne er de mest tilfredse med deres kommune i hele landet.«

»Det matcher meget godt med vores brugerundersøgelser, som viser en stigende tilfredshed. Så med det bagtæppe er jeg rimelig optimistisk,« siger Glenthøj.

Om De Radikales sideskifte siger Glenthøj:

»Der er ingen tvivl om, at enhver stemmer tæller. Det er et vigtigt valg, hvis man vil bevare et Frederiksberg med styr på økonomien, trygheden, omsorgen og det grønne.«

I øjeblikket sidder De Radikale sammen med De Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance på 16 af 25 pladser i kommunalbestyrelsen.

De Radikale fik valgt to ind i 2013, men 1. viceborgmester Morten Jung skiftede i april til De Konservative.

Ved det seneste kommunalvalg måtte De Konservative nøjes med ti mandater. I mange år lå partiet fast på 12-13 mandater.

Af andre spidskandidater kan nævnes de to folketingsmedlemmer Jan E. Jørgensen (V) og Laura Lindahl (LA).

Valgstederne lukker klokken 20.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.