Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommunerne parate til lockout af lærerne

Forhandlingerne om lærernes arbejdstid kan i yderste konsekvens ende med lukkede folkeskoler og hjemsendte børn. Regeringen bakker op om hård kurs, erfarer Berlingske.

Landets folkeskoler ser ud til at blive en kampplads til foråret. Kommunernes Landsforening planlægger et endeligt opgør med lærernes arbejdstidsregler i de kommende overenskomstforhandlinger og har ifølge Berlingskes oplysninger opbakning fra regeringen til om nødvendigt at lockoute landets folkeskolelærere.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) præsenterer om kort tid et udspil til en ny folkeskolereform og lægger op til dialog for at sikre flere undervisningstimer til børnene. Men bag kulliserne gøres klar til kamp. KL kræver, at lærernes arbejdstidsregler med deres øvre grænse for antallet af undervisningstimer, skal helt ud af den nye overenskomst. Regeringen håber, at lærerne vil komme under pres og gå med til en aftale uden konflikt, men en centralt placeret kilde betegner sandsynligheden for lockout af lærerne som »meget stor«.

En lockout vil betyde, at kommunerne lukker skolerne ved at formene lærerne adgang, hvorefter regeringen om nødvendigt kan gribe ind med en politisk løsning.

Ifølge Berlingskes oplysninger har regeringen allerede kontaktet Venstre for at sikre sig, at der i givet fald er flertal for et politisk indgreb. Chefforhandler for KL, Michael Ziegler (K), vil ikke kommentere Berlingskes oplysninger.

»Jeg har ingen kommentar til en eventuel konflikt, men jeg kan bare sige, at vi er meget opsatte på at komme igennem med dette krav,« siger Michael Ziegler, der er borgmester i Høje Taastrup.

Ifølge lærerforeningens formand, Anders Bondo Christensen, er arbejdstidsreglerne ikke »hellige«.

»Men jeg synes lidt, at den retorik er kommet tilbage, hvor det gælder om, at lederen skal kunne sidde og drøfte med den enkelte lærer, hvad han skal bruge sin tid til,« siger han.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, vil det være historisk, hvis en socialdemokratisk ledelse i KL lockouter lærerne. Han tror dog på, at det ender med et forlig.

»Jeg tror, at Danmarks Lærerforening er modne til en aftale. Lærerne vil lægge sig ned, fordi de ikke har lyst til brænde en masse milliarder af på en konflikt, som de taber i sidste ende alligevel,« siger han.

Ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er det dog alt for tidligt at spekulere i konflikt:

»Ro på. De spørgsmål, du stiller specifikt, er et anliggende i overenskomsterne - det vil sige KL - men vi er slet ikke i den diskussion endnu.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.