Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommuner vil ud af investeringer i fossilt brændstof

Mange kommuner vil droppe deres investeringer i olie eller kul. Men bankerne hjælper ikke ligefrem til.

Mange danske kommuner vil af med investeringer i blandt andet olie.
Mange danske kommuner vil af med investeringer i blandt andet olie.

En række danske kommuner er på vej til at afhænde deres investeringer i de fossile brændsler olie, kul og gas af hensyn til klimaet.

Og flere vil følge efter, oplyser Katrine Ehnhuus fra lobbyforeningen AnsvarligKommune, en udløber af den globale kampagne "Go Fossil Free".

Den arbejder for at få kommuner, pensionskasser og andre investorer til at trække sig ud af kul- og olieselskaber ("divestment").

AnsvarligKommune har lavet en landsdækkende undersøgelse, som viser, at 30 kommuner ikke har investeringer i sort energi overhovedet - eller vil af med dem.

24 kommuner har aktier i fossile selskaber, men en del vil gerne afhænde dem. 43 kommuner udelukker ikke, at de har investeringer i kul eller olie. Kun én kommune - Kolding - har nedstemt et forslag om at droppe aktieposter i fossile selskaber.

- Det er kun naturligt, at kommunerne som følge af videnskabelige rapporter og klimaaftalen i Paris nu ønsker at trække deres støtte til den fossile energisektor, siger Katrine Ehnhuus.

Hun peger på Roskilde, København og Fredericia som foregangskommuner.

Men i Roskilde er man forbløffet over, hvor besværligt det er, siger borgmester Joy Mogensen (S). Kommunerne lader oftest investeringsforeninger i de store banker styre deres opsparing og investeringer, og det er langtfra gennemskueligt.

- Opgørelser viser, at vi havde fået bedre afkast af vores investeringer, hvis vi havde truffet beslutningen for 10 år siden. Men det er meget mærkeligt at konstatere, at bankerne slet ikke er klar endnu. Der er simpelthen ingen banker, der har den pakke klar, siger hun.

- Jeg håber, al opmærksomheden om dette her gør, at bankerne hurtigt får øjnene op for, at det er altså fremtiden - bæredygtige investeringer både økonomisk og i forhold til miljøet, siger Joy Mogensen.

Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), kalder kampagnen populistisk. Et flertal i byrådets økonomiudvalg afviste 14. marts SF's forslag om at droppe fossile investeringer.

Det skyldes, at bankernes investeringsforeninger ikke kan garantere, at der ikke sker direkte eller indirekte investeringer i fossile brændsler. Derfor vedtager man noget, der ikke kan kontrolleres, mener Koldings borgmester.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.