Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommuner skal opkræve gæld på fem milliarder

Skats skrottede EFI-system har kostet kommuner penge, siger KL's formand, Martin Damm.

Efter aftale med regeringerne kan kommunerne nu opkræve borgernes gæld i ejendomsskatter, renovering og bekæmpelse af skadedyr.

Med aftalen kan de 98 kommuner forsøge at inddrive de fire-fem milliarder kroner, som de har ude at svømme. Det offentlige samlet har godt 100 milliarder til gode i restancer.

Det oplyser formanden for Kommunernes Landsforening, Kalundborgs borgmester Martin Damm (V).

Miseren skyldes især, at Skats inddrivelsessystem, EFI-systemet, ikke har kunne opkræve gæld. Det har betydet, at Skatteministeriet har måtte skrotte systemet.

- Hele opkrævningssystemet af restancer står centralt for kommunerne. Det virker jo stort set ikke. Så Skat er ikke kommet specielt heldigt fra den centralisering, siger Martin Damm.

Spørgsmål: - Men kommunerne kan få opgaver tilbage efter aftale med regeringen. Hvordan ser det ud?

- Det der ligger på bordet lige nu, er at kommunerne, igen kan opkræve de såkaldt fortrinsberettigede krav. Det er dét, borgerne skylder relateret til fast ejendom - ejendomsskat, affald, kloak- og vandbidrag, siger Martin Damm.

Kommunerne mistede skattefolk i skattereformen 1. november 2005. Reformen trak personskatten fra kommunerne til Skat, som allerede havde overtaget selskabsskatten. KL's formand vil ikke have skatteligningen tilbage.

- Det er endt og gået. Det er gjort automatisk, den måde man opgør personskat på, og de fleste kan følge med. Vi behøver ikke alle sammen købe skattehåndbogen for at beregne vores skat, siger Martin Damm.

Kommunerne vil kun kratte egne restancer ind samt leverancer af vand og strøm, som kan komme fra kommunalt ejede forsyningsselskaber, forklarer KL's formand.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.