Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommuner knækker sygdomskurve

Tværfaglige teams kan være med til at nedbringe sygefravær i kommunerne. I København har det betydet fem færre uger pr. sygemeldt borger over en to-årig periode.

»Dette forskningsprojekt viser, at der er god grund til at sætte mennesker foran systemerne. Men der skal tages et ledelsesansvar, så vi kan få brudt nogle af de tunge mure ned i den offentlige sektor, siger en tilfreds beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til politiken.dk.
»Dette forskningsprojekt viser, at der er god grund til at sætte mennesker foran systemerne. Men der skal tages et ledelsesansvar, så vi kan få brudt nogle af de tunge mure ned i den offentlige sektor, siger en tilfreds beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til politiken.dk.

Når man som borger bliver sygemeldt, må man ofte bøvle med kommunale forvaltninger, terapeuter, psykologer, sagsbehandlere og læger. Men det kan undgås, hvis der bliver indrettet et tværfagligt team, hvor både behandlere og eksperter er tilgængelige. Dermed kan borgere hurtigere vende tilbage til arbejdsmarkedet og være med til at begrænse milliardudgifterne til sygedagpenge.

Det konkluderer et stor nationalt forskningsprojekt om sygefravær ifølge politiken.dk. Projektet bliver offentliggjort i dag, torsdag.

Et sådant team har i Københavns Kommune hjulpet til at nedbringe sygefraværet med 17,4 procent. Det svarer til mere end fem uger pr. sygemeldt københavner i den to-årige prøveperiode, hvor 1.400 langtidssygemeldte borgere har kunnet gå til teamet af kommunale eksperter.

Tendensen med de lange sygdomsforløb ser ud fra forsøget ud til at være knækket. Det glæder beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

- Dette forskningsprojekt viser, at der er god grund til at sætte mennesker foran systemerne. Men der skal tages et ledelsesansvar, så vi kan få brudt nogle af de tunge mure ned i den offentlige sektor, siger ministeren til politiken.dk.

Hun ser gerne, at alle kommuner får de tværfaglige teams.

14,3 milliarder kroner ryger hvert år til sygedagpenge, men der er penge at hente for de kommuner, som får de faglige teams til at fungere, kan det ses på projektet.

Samlet set har hovedstadskommunen sparet 12.500 kroner pr. sygesag i gennemsnit. Oprettelsen af de tværfaglige teams er dog også omkostningsfulde, og derfor er gevinsten ikke større.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi i København er lykkedes med at bryde murene mellem forvaltningerne ned. Det er der virkelig perspektiv i. Først og fremmest for den sygemeldte, som hurtigt kommer tilbage til arbejdet og hverdagen, men det er også en god forretning for kommunens økonomi, siger Anna Mee Allerslev (R), beskæftigelsesborgmester i København, til politiken.dk.

Forskningsprojektet, der har navnet TTA, Tilbage Til Arbejdet, er udarbejdet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Budgettet lyder på 290 millioner kroner, og der har været 13.000 sygemeldte forsøgspersoner i 22 forsøgskommuner, og det gør projektet det største af sin art i verden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.