Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommuner: Firmaer må vågne op og få flygtninge i job

KL skærper retorik og opfordrer virksomheder til at gøre mere for at få flygtninge i integrationsuddannelse.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal torsdag mødes med en repræsentant for KL for at tale om integrationsgrunduddannelsen. Scanpix/Liselotte Sabroe
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal torsdag mødes med en repræsentant for KL for at tale om integrationsgrunduddannelsen. Scanpix/Liselotte Sabroe

København. Det seneste år har kommunerne, KL, været tilbageholdende i debatten om den stort anlagte integrationsuddannelse, IGU.

Det skyldes en skepsis over for ordningen, men nu tager kommunerne bladet fra munden.

Det sker forud for et møde med integrationsminister Inger Støjberg (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) torsdag formiddag.

Det er på tide, at virksomhederne vågner op og arbejder hårdere for at få flygtninge i arbejde. Det siger Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), der også er formand for Kommunernes Landsforenings (KL) arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg.

- Efter et halvt år kan vi konstatere, at der kun er kommet 166 IGU-forløb i gang, så vi er meget langt fra målet. Det er utrolig vigtigt, at virksomhederne vågner op, siger han.

Han påpeger, at det er virksomhederne, der står for at ansætte flygtninge, og at der kan gøres mere.

Den daværende Venstre-regering indgik i marts sidste år en integrationsaftale med arbejdstagerne i form af LO og arbejdsgiverne under DA.

Ideen var at give flygtninge et toårigt forløb, hvor de arbejdede i en slags praktik, mens de modtog 20 ugers undervisning i dansk.

Siden 1. juli har virksomheder, der ansætter flygtninge, kunnet få op til 40.000 kroner i bonus, hvis de ansætter flygtninge i IGU-forløbet. Men kun 166 flygtninge er startet.

Det var ellers regeringens sigtelinje, at hver anden flygtning og familiesammenførte skal i arbejde

Ifølge KL er der blandt andet brug for en forenkling af ordningen, som er for bøvlet jævnfør tilbagemeldinger fra kommunerne.

- Der er en del bøvl, som er oplagt at få ryddet ud i.

- I dag kan man ikke tilbyde IGU-forløb til flygtninge over 40 år. Det vil være oplagt, at man kunne det. Bare fordi man er 42 år, kan man godt have gavn af IGU-forløb, siger Thomas Kastrup-Larsen.

KL vil gennemføre en undersøgelse blandt kommunerne for at blive klogere på, hvad de oplever af barrierer for, at virksomhederne indgår jobforløb med flygtninge.

- De bliver nødt til at få gearet voldsomt op på IGU for at få det til at lykkes. Virksomhederne er nødt til at tage mere fra, hvis det skal blive en succes.

- Det, vi frygter, er, at vi ikke får flygtningene ud på arbejdsmarkedet. Det vil være en katastrofe for flygtningene, men også for kommunernes økonomi, siger Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.