Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommune får kritik for ulovlig mundkurv og fyringstrussel

En e-mail til ansatte i Gribskov Kommune ligner en ulovlig mundkurv, konstaterer Folketingets Ombudsmand.

Gribskov Kommune er kommet i problemer.
Gribskov Kommune er kommet i problemer.

Folketingets Ombudsmand kritiserer Gribskov Kommune, efter at kommunen i en e-mail gav det indtryk, at ansatte fik mundkurv på i den offentlige debat.

Offentligt ansatte har nemlig udstrakt frihed til at kritisere forholdene på deres arbejdsplads. Men en e-mail fra Gribskov Kommune henvendt til samtlige ledere af børne- og ungeinstitutioner gav det modsatte indtryk, konkluderer ombudsmanden.

- E-mailen efterlader det indtryk, at kommunen ikke ønskede, at de ansatte skulle udtale sig kritisk om deres arbejdsområde i den offentlige debat, selv om de udtalte sig på egne vegne.

- At signalere den slags er i strid med de ansattes ytringsfrihed, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

De ansatte havde tænkt sig at melde sig ind i Facebook-gruppen "Forældre i Gribskov", hvor der blandt andet blev debatteret anvendelse af ressourcer på kommunens børne- og ungeområde.

Gribskov Kommune reagerede med en e-mail, hvori den gjorde opmærksom på de ansattes loyalitetspligt over for kommunen som arbejdsgiver. Af e-mailen forstås, at konsekvenserne kan være en fyreseddel.

- Når en ansat har ytret sig på en måde, så loyalitetspligten er brudt, så er de ansættelsesretlige konsekvenser minimum advarsel og i særlige tilfælde op til påtænkt opsigelse, alt efter alvoren i det den ansatte har skrevet om, skrev kommunen blandt andet.

Offentligt ansatte har loyalitetspligt, men ombudsmanden gør i sin pressemeddelelse opmærksom på, at de ansatte som privatpersoner kan ytre sig inden for vide rammer - herunder at kritisere egne arbejdsområder offentligt.

- Offentligt ansatte har vidtgående frihed til på egne vegne offentligt at diskutere for eksempel besparelser i kommunale institutioner. Loyalitetspligten kan derfor ikke uden videre bruges som et redskab til at stoppe de ansattes ytringer.

- Offentlige arbejdsgivere skal være varsomme med de signaler, som de sender til ansatte, der ønsker at deltage i den offentlige debat, siger Jørgen Steen Sørensen.

Gribskov har tilkendegivet, at mailen kunne misforstå, men at det ikke var hensigten.

/ritzau/

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.