Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommentatorer: Utænkeligt forslag fra Enhedslisten

Enhedslistens forslag om, at alle på overførselsindkomst skal have 15.000 kroner om måneden, har ingen gang på jord. Det mener politiske kommentatorer.

Det vil koste statskassen knap 35 milliarder kroner at gennemføre Enhedslistens forslag om, at alle på overførselsindkomst skal have 15.000 kroner hver måned. Derfor er det utænkeligt, at forslaget bliver gennemført. Det mener de to politiske kommentatorer Niels Krause-Kjær og Henrik Qvortrup.

- Det er helt usandsynligt, at Enhedslisten kan få forslaget gennemført. Det går i den stik modsatte retning af, hvad de andre partier - inklusive Socialdemokraterne og SF - taler om i øjeblikket med at få flere ud på arbejdsmarkedet, siger Niels Krause-Kjær.

Samme melding lyder fra Henrik Qvortrup.

- Forestillingen om, at regeringen skal gennemføre et forslag, der koster 35 milliarder kroner om året, holder ikke. Derfor tør jeg godt garantere, at Enhedslisten ikke vil holde fast i forslaget, hvis de tager det med til de kommende finanslovsforhandlinger, siger Henrik Qvortrup og nævner, hvilke konsekvenser det vil have, hvis Enhedslisten sætter hårdt mod hårdt og vælter regeringen.

- For det første vil Enhedslistens forslag alligevel ikke blive gennemført, fordi det stadig ikke har opbakning fra et flertal i Folketinget. For det andet vil vi få en borgerlig regering, som Enhedslisten trods alt nødigere vil have end den nuværende SRSF-regering. Og for det tredje vil Enhedslisten ikke have nogen som helst indflydelse på en borgerlig regering, siger Henrik Qvortrup, som mener, at Enhedslisten spiller sine kort klogt ved at komme med det pågældende forslag.

- Enhedslistens rolle i dansk politik at være det efterhånden eneste parti, der mener, at pengene skal strømme i rigelige mængder fra de offentlige kasser. Man kan se på meningsmålingerne, at deres budskaber - økonomisk ansvarligt eller ej - har en appel. Det her er venstrefløjens pendant til den populisme, man tidligere har oplevet på højrefløjen i skikkelse af Dansk Folkeparti. Enhedslisten spiller pokerspil på højt niveau, fordi de godt ved, hvor langt de kan gå med hvert enkelt forslag, siger Henrik Qvortrup.

Enhedslistens indflydelse på regeringen
Ifølge Henrik Qvortrup vil Enhedslisten aldrig få lige så stor indflydelse på regeringen, som Dansk Folkeparti havde under den tidligere VK-regering.

- Den nuværende regering har to veje at gå, når det handler om økonomisk politik. I modsætning til den tidligere regering ønsker den nuværende at spille på to heste, en til højre i form af den borgerlige opposition og en til venstre i form af Enhedslisten. Det betyder, at Enhedslisten ikke kan opnå samme indflydelse på den nuværende regering, som Dansk Folkeparti havde i Venstre og Konservatives regeringstid, siger Henrik Qvortrup.

Signal til vælgere og bagland
At Enhedslisten vælger at fremlægge forslaget, selvom det formentlig ikke vil blive gennemført, skyldes ifølge Niels Krause-Kjær, at partiet vil sende et signal til partiets bagland og til vælgerne.

- Forslaget kan bruges som et signal til de vælgere, der vakler mellem Enhedslisten og SF. Enhedslisten kan sende et budskab til vælgerne om, at de i modsætning til SF er på vælgerne side. SF har ikke en chance for at bakke op om forslaget, siger Niels Krause-Kjær.

På nuværende tidspunkt er folketingsgruppen og baglandet uenige om, hvem der er omfattet af forslaget om at hæve overførselsindkomsterne til 15.000 kroner. Baglandet mener, at alle overførselsindkomster skal hæves, mens Enhedslistens gruppeformand i folketinget, Per Clausen, tolker ordlyden i partiets program anderledes.

- Efter min bedste overbevisning er SU-modtagere ikke omfattet af forslaget, siger Per Clausen til Berlingske.

Ifølge Niels Krause-Kjær gør man klogt i at lytte til Enhedslistens bagland, fordi partiets hovedbestyrelse har større magt, end i de øvrige partier. I Enhedslisten er det hovedbestyrelsen, der giver folketingsmedlemmerne mandat til at indtage forskellige politiske positioner. Det betyder ifølge Niels Krause-Kjær, at Enhedslistens folketingsmedlemmer er mindre autonome end de øvrige partiers folketingsmedlemmer.

- Derfor er spørgsmålet i den her sag, hvor godt styr Johanne Smith-Nielsen har på hovedbestyrelsen. Indtil videre har det vist sig, at hun har god kontrol, siger Niels Krause-Kjær.

Deltag i debatten: 15.000 til hjemmeboende på SU?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.