Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommentatorer forudser Lunde som marionetminister

Esben Lunde Larsen er sat under administration, og DF har opbrugt sin kvote for gule kort, lyder analysen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er reelt sat under administration, efter DF har fredet ham. Men DF har også selv fået skrammer af sagen, lyder vurderingen fra flere kommentatorer. Arkivfoto. Scanpix/Thomas Lekfeldt
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er reelt sat under administration, efter DF har fredet ham. Men DF har også selv fået skrammer af sagen, lyder vurderingen fra flere kommentatorer. Arkivfoto. Scanpix/Thomas Lekfeldt

Sagen om kvotekongerne, som sidder på store andele fiskerikvoter, har kostet dyrt for både miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og støttepartiet Dansk Folkeparti.

Reelt set er ministeren sat under administration, og DF har opbrugt sin kvote for gule kort, lyder analysen dagen derpå fra kommentatorerne.

En af dem er Børsens Helle Ib, der kalder forløbet "et ubetinget nederlag" for Esben Lunde Larsen, der indkasserer en næse.

»Selv om han kan glæde sig over at kunne fortsætte som minister, er de politiske frihedsgrader blevet indskrænket,« skriver hun i Børsen.

»For DF er risikoen selvsagt, hvis der breder sig en opfattelse af, at DF er meget hård i filten over ministres synder - men alligevel accepterer undskyldninger og næser som udgang.«

En lignende analyse fremlægger Jyllands-Postens politiske redaktør, Martin Kaae, i avisens spalter. Han konstaterer, at Esben Lunde fremover vil være "overvåget":

»Overvåget vil DF så også selv blive, næste gang en ordfører kritiserer en minister for at holde oplysninger tilbage for Folketinget.«

»For slipper den næste "løgner" også af krogen, hvis han eller hun bare siger pænt undskyld, når sagen er blevet afdækket af pressen? Troværdighed kan ikke bare tages for givet, heller ikke i DF.«

Det styrker ikke støttepartiets troværdighed, men derimod politikerleden, lyder dommen fra Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell. Han skriver, at DF valgte "den mest uprofessionelle af alle løsninger":

»At lade ordføreren hamre løs i dagevis med hårde og stærkt belastende anklager mod en minister for så tirsdag formiddag at afblæse det hele med henvisning til, at nu handler det om "at se fremad".«

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, hæfter sig i sin analyse ved, at støttepartier nu kan true sig til politisk magt for rullende kameraer.

»For tre måneder siden blev Liberal Alliance beskyldt for at true sig i regering, da de begravede deres trusler om at vælte Lars Løkke Rasmussen i bytte for ministerbiler. I denne uge så vi, at DF mestrer samme disciplin.«

Esben Lunde Larsen har undskyldt, at han ikke har givet Folketingets partier alle oplysninger i sagen - og han lover at gøre sit "yderste" for at gennemføre fiskeriaftalen "både i ord og ånd".

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.