Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommentatorer: Alle blå partier skal frygte nyt højreparti

Det er ikke kun DF, der risikerer at tabe vælgere til det nye parti Nye Borgerlige, vurderer kommentatorer.

Pernille Vermund og Peter Seier Christensen har stiftet Nye Borgerlige.
Pernille Vermund og Peter Seier Christensen har stiftet Nye Borgerlige.

Hvis partiet Nye Borgerlige ellers når at få nok vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget, kommer de til at stjæle vælgere fra alle fire borgerlige folketingspartier, vurderer to politiske kommentatorer.

10,8 procent af 1065 repræsentativt udvalgte danskere svarer i en Voxmeter-måling foretaget for Ritzau, at de vil stemme på Nye Borgerlige.

Og deres politik vil vække genklang hos flere vælgere, lyder det.

»Der er en del Venstre-vælgere, der er frustrerede over, at Inger Støjberg ikke får lov til at stramme mere. Og Nye Borgerlige slår også på nogle nationale strenge, der kan give genhør hos Konservatives vælgere,« siger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Målingen er den første af sin slags og er utraditionel, idet de adspurgte udelukkende er blevet spurgt specifikt til Nye Borgerlige. Men det markante resultat viser, at der er efterspørgsel på en strammere udlændingepolitik, lyder kommentatorernes vurdering.

»Det er helt tydeligt, at der er en voksende andel af befolkningen, der efterspørger et parti, der ligger til højre for Dansk Folkeparti,« siger Thomas Larsen.

»Flere folk er frustrerede over flygtninge- og migrantkrisen og føler, at DF taler mere end leverer.«

Nye Borgerlige slår sig op på en stram udlændingepolitik som DF, en økonomisk borgerlig politik som Liberal Alliance og kerneværdier om bevarelse af det danske samfund som Konservative.

»Nye Borgerlige har spottet, at der åbenbart er et ønske om et parti, der kombinerer meget, meget stram udlændingepolitik med mere firkantet borgerlig økonomisk politik,« siger Børsens politiske kommentator, Helle Ib.

Nye Borgerliges chancer for at komme i Folketinget afhænger af migrant- og flygtningekrisen, vurderer kommentatorerne.

»10,8 procent er et så markant tal, at det bestemt indikerer, at partiet har en chance, hvis hele udlændinge- og flygtningespørgsmålet fortsætter med at optage danskerne og medierne op til valget,« siger Helle Ib.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.