Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommentator: Vækst er en mønt med to sider for regeringen

Regeringens forventning om øget vækst er med til at kridte banen op for nye slagsmål med Dansk Folkeparti.

For første gang siden finanskrisen ramte Danmark, forventer regeringen, at den danske økonomi vokser med to procent målt på bruttonationalproduktet (bnp).

Det fremgår ifølge Ritzaus oplysninger af den økonomiske redegørelse, der bliver offentliggjort torsdag eftermiddag.

Væksten giver flere penge i statskassen. Men de mange nye mønter kommer også med en politisk bagside. Det vurderer kommentator Helle Ib fra erhvervsavisen Børsen.

- Det betyder, at regeringen har et behageligt afsæt. Den kan slå på, at der er penge i kassen, og at der er penge nok til skattelettelser og mere velfærd, siger hun.

- Det betyder dog ikke, at den undgår et slagsmål med partiet, der skal bære finansloven igennem: Dansk Folkeparti.

På den ene side er den stigende vækst et symptom på en økonomi i bedring.

Det betyder, at regeringen ifølge Helle Ib nu skal tage hensyn til at sikre arbejdsudbud og undgå flaskehalse på arbejdsmarkedet, hvor virksomhederne ikke kan finde den arbejdskraft, de skal bruge.

- Der er det lidt et problem, at de forslag, som den er kommet med, ikke øger arbejdsudbuddet på den lange bane, siger hun.

Men de forbedrede væksttal vil få regeringens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, til at trække stejlere i den modsatte retning, vurderer Helle Ib.

Her vil væksten skabe et ønske om flere penge til velfærdsydelser og sikkerhed såsom politi og forsvar, forklarer hun.

Der skal forhandles et forsvarsforlig på plads i efteråret, der kan erstatte det nuværende som løber ud med år 2017.

Regeringen har i sit udspil foreslået at lægge 2,5 milliarder kroner til side til blandt andet politi og forsvaret.

Onsdag aften siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, at forholdet mellem skattelettelser og velfærd i regeringens udspil er skævt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.