Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommentator: Trekløverregering må føre mere rød politik

S vil være en anstandsdame, der vil gøre det svært for DF at levere mandater til en mere blå linje, lyder det.

Liberal alliances leder, Anders Samuelsen, forhandler regeringsgrundlag på Marienborg med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Scanpix/Liselotte Sabroe
Liberal alliances leder, Anders Samuelsen, forhandler regeringsgrundlag på Marienborg med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Scanpix/Liselotte Sabroe

København. En ny trekløverregering må afstemme sin politik med Dansk Folkeparti. Det kan blive svært, fordi Socialdemokratiet vil holde DF på dydens smalle sti i den økonomiske politik.

Sådan lyder analysen fra Børsens politiske kommentator, Helle Ib:

- De seneste mange år har vi set en grød på midten i dansk politik. Den materialiserer sig ved, at når der er en borgerlig regering, så er den nødt til at være lidt rødere for at fastholde magten og støtten fra DF, siger hun.

Liberal Alliance sigter mod "det mest borgerlige-liberale regeringsgrundlag nogensinde". Men regeringen kan presses ud i en rødere økonomisk politik, fordi DF hverken støtter skattelettelser eller højere pensionsalder.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener ikke, at der er råderum til skattelettelser - men hvis det opstår, skal skatten lettes for dem, der tjener mindst.

- Når en S-ledet regering laver reformer for at få penge i kassen, er den nødt til at samarbejde mere med de borgerlige, siger Helle Ib.

- Så bliver regeringen lidt mere blå. Derfor er der ikke voldsom forskel på, om det er den ene eller anden regeringsfarve.

Spørgsmål: Kan DF bevæge sig mindre med Nye Borgerlige på banen og DF's sag med EU-midler?

- Ja. Det kan man roligt sige. Under VKO kunne Venstre og DF fokusere på udlændingepolitik. Socialdemokratiet er under Mette Frederiksen rykket et skridt til venstre i den økonomiske politik, siger Helle Ib.

- Socialdemokratiet vil være en slags anstandsdame, så DF holder sig på dydens smalle sti.

Det vil forhindre Dansk Folkeparti i at støtte blå forslag i den økonomiske politik og skattepolitikken, lyder vurderingen.

- Så kan DF regne 100 procent med, at de får Socialdemokratiet på nakken. Det bliver svært for DF at levere mandater til en mere blå politik, siger Helle Ib.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.