Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommentator: Terror kan gøre en upopulær statsminister populær

Det er en naturlig reaktion, at regeringschefen høster øget vælgeropbakning efter et terrorangreb, vurderer politisk kommentator, efter danskerne i en ny måling roser Helle Thorning-Schmidts håndtering af attentaterne sidste weekend.

Det skete for Jens Stoltenberg. Det skete for Francois Hollande. Og nu ser det også ud til at ske for Helle Thorning-Schmidt (S).

Efter en nation er blevet ramt af et voldsomt terrorangreb, er det en naturlig reaktion, at befolkningen rykker tættere sammen om regeringschefen og øger opbakningen, forklarer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Og det viser sig da også i en Gallup-måling foretaget for Berlingske, hvor hver anden dansker - 51 procent - svarer, at Thorning har håndteret attentaterne mod København i sidste weekend »fremragende« eller »fortrinligt«. Kun fire procent giver hende dumpekarakter.

»Når der sker noget forfærdeligt i et land - for eksempel et stort terroranslag - sker der det helt automatiske, at befolkningen rykker sammen om nationens leder på tværs af politiske anskuelser og skel. Vi har set det ske igen og igen i udlandet, selv om den siddende regeringschef har været meget upopulær,« siger Thomas Larsen.

Han henviser blandt andet til den franske præsident, Francois Hollande, der høstede en øget vælgeropbakning i kølvandet på attentatet mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar.

Og i 2011 stormede den daværende norske statsminister, Jens Stoltenberg, frem i meningsmålingerne efter Anders Breiviks voldsomme terrorangreb i Oslo og på øen Utøya.

»Så det er altså en helt naturlig reaktion, vi er vidne til, og derfor skal man også være meget forsigtig med, hvor meget man lægger i det. Selv om rigtig mange borgere støtter den siddende statsminister, så er det ikke det samme som, at de stemmer på ham eller hende ved det førstkommende valg,« betoner Thomas Larsen.

Men selv om der er tale om en forholdsvis naturlig reaktion hos danskerne, påpeger Thomas Larsen, at Thorning har håndteret terrorangrebene flot.

»Hun har klaret opgaven meget overbevisende. Hun har været fantastisk dygtig til at kommunikere om, hvad der er sket undervejs - også i de meget nervepirrende timer, da selve attentatet stod på. Og bagefter har hun også reageret hurtigt med at sætte fuld fart på det udspil mod terror, som regeringen netop er kommet med,« siger den politiske kommentator og fortsætter:

»Så det her har været et moment, hvor Helle Thorning-Schmidt er trådt i karakter som statsminister og også bliver belønnet af danskerne for det.«

Danskernes store opbakning til Thorning efter terrorangrebene viste sig også i en Megafon-måling foretaget for Politiken og TV 2 torsdag. Her bakkede et massivt flertal på 72 procent op om hendes håndtering af situationen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.