Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommentator: SFs skatteudspil er ren valgkamp

Et helt igennem taktisk SF-udspil på skatteområdet skal kapre vælgere fra regeringspartierne og dagsordenen fra Venstre, vurderer politisk kommentator.

Det er ikke en specielt realistisk plan, SF har for ændringer af skatteområdet.

Sådan lyder analysen fra politisk redaktør på Radio24Syv, Jesper Termansen, efter at SF er kommet med et nyt skatteudspil få dage før partiets landsmøde.

Men formålet er heller ikke at være realistisk, siger han.

»Det her er et rent valgkampsudspil, der skal det gavne SFs position her og nu. Dels skal det skabe begejstring på landsmødet i weekenden, dels skal det trække nogle vælgere fra de nuværende regeringspartier over til SF,« vurderer Jesper Termansen.

Han tror helt klart, at det kan have en positiv effekt på at få fat i nogle vælgere for SF, fordi udspillet har en melodi, som mange venstrefløjsvælgere vil fløjte med på. Og det er ikke kun partier på samme fløj, som SF udfordrer med udspillet.

Partiet vil give skattelettelser på de laveste indkomster, så det bedre skal kunne betale sig at arbejde. Det skal ifølge Jesper Termansen markere SF som det parti, der kan kapre noget af dagordenen om bundskatten fra især Venstre, der ihærdigt presser på for initiativer, der ligeledes skal gøre det mere attraktivt at arbejde.

Alligevel tror Jesper Termansen ikke på en skattereform, hvor både Venstre og SF indgår.

»Der er selvfølgelig en enighed om hovedformålet, at man skal gavne folk med de laveste indkomster ved at lempe bundskatten. Men så hører enigheden også op,« siger han.

SF foreslår nemlig, at man skal beskatte banker og finansinstitutters handel med værdipapirer, hvilket er en klassisk darling på midten af venstrefløjen, som højrefløjen slet ikke bryder sig om, og som regeringspartierne heller ikke kan enes om, forklarer Radio24Syvs politiske redaktør. Venstre vil derimod finansiere skattelempelserne med et kontanthjælpsloft.

»SF vælger Robin Hood-metoden, der vil beskatte de rige og give til de fattige, hvor Venstre vil beskatte de fattige for at give til de fattige,« uddyber han.

Selvom skatteudspillet kan give SF vind i sejlene, bliver deres indflydelse på skatteområdet nok begrænset.

»Når man skal lave skattereform igen, bliver det altså et samarbejde mellem Socialdemokrater, Radikale, Venstre og De Konservative, uanset hvem der kommer til at sidde med regeringsmagten, og SF kommer formodentlig ikke til at spille en nøglerolle,« spår Jesper Termansen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.