Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommentator: Ordførersjusk skader Venstre

Kristian Pihl Lorentzens manglende indberetning af økonomisk støtte fra erhvervslivet er en belastning for Venstre, mener Radio24syvs politiske redaktør.

Kristian Pihl Lorentzen (V)
Kristian Pihl Lorentzen (V)

Selv om skylden for, at 200.000 sponsorkroner ikke er blevet indberettet, ligger hos en enkelt person, trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V), kommer sagen hele Venstre til skade.

Det vurderer Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, efter Berlingske har afsløret Venstre-politikeren i at skjule private donationer til valgkampen i 2011.

»I bedste fald er det sjusk, at han ikke har styr på, hvor pengene kommer fra. I værste fald er det direkte forkert. Og det er et problem for partiet Venstre, der har haft så mange sager om partistøtte,« siger han.

Ved seneste folketingsvalg modtog Kristian Pihl Lorentzen 200.000 kroner fra en erhvervsklub, som han selv har været med til at stable på benene, skriver Berlingske fredag. Og trafikordføreren har ikke indberettet sponsoratet, som partistøtteloven foreskriver.

Kristian Pihl Lorentzen forsvarer sig med, at det ikke er sket med »ond vilje«, og at han ikke har forsøgt at skjule noget. Ikke desto mindre er det skadeligt, ikke blot for Venstre, understreger Jesper Termansen.

»Det kaster et odiøst skær over politik, når det kommer frem på den her måde. Det skader ikke bare Venstre. Det skader også de andre partier, der forsøger at kanalisere penge til partierne uden at skulle opgive donorerne,« siger redaktøren og peger på især de Konservative og Socialdemokraterne.

Radio24syvs politiske redaktør ser den nye sag om uindberettet partistøtte som et tegn på, at der er mere og mere brug for regulering på området. For det er ifølge Jesper Termansen en myte, at politik udelukkende er drevet af ideologier.

»Det er hamrende naivt. Men man bryder sig ikke om forestillingen om, at det er topstyret i politik. Og man bryder sig ikke om, at folk, der har penge og magt, kan købe sig til større demokratisk magt end folk, der ikke har,« siger Jesper Termansen.

Derfor kan man lige så godt erkende, at der er store penge i politik og indrette systemet derefter, ligesom man har gjort på den anden side af Atlanten.

»Det har været sådan i USA i mange år. Der har man en meget kraftigere regulering, men til gengæld må man mange flere ting. Og det er et spørgsmål om tid, før det også bryder igennem i Danmark, hvor man vil få en skrappere regulering, men der vil så også være flere interessenter, som støtter politiske partier og enkelte politikere,« siger Jesper Termansen.

Et brud på partistøtteloven kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.