Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommentator: Løkke skærper asyltonen i nytårstale

Når de økonomiske konsekvenser af asylkrisen tegnes op for danskerne, skærper Løkke tonen, mener kommentator.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ankommer til nytårskur på Amalienborg.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen ankommer til nytårskur på Amalienborg.

Skal Danmark bruge penge på at modtage flere flygtninge - eller skal vi i stedet bruge pengene på at forbedre det danske samfund ved at øge velfærden og sænke skatten.

Det valg stillede statsminister Lars Løkke Rasmussen reelt op for danskerne i nytårstalen.

Dermed blev talen en skærpelse af statsministerens retorik i flygtningespørgsmålet. Det mener kommentator og politisk redaktør på Fyens Stiftstidende, Elisabet Svane.

- Jeg har ikke hørt ham sige det så tydeligt før. Han skærpede tonen og sagde, at flygtningeudfordringen kan koste på velfærden og de skattelettelser, som han har lovet i regeringsgrundlaget, siger Elisabet Svane.

I talen sagde Løkke blandt andet:

- Det udfordrer vores økonomi, når vi skal bruge mange ekstra milliarder på asylansøgere og flygtninge. Penge, som ellers kunne gå til sundhed, uddannelse og flere private arbejdspladser.

Statsministeren tilføjede:

- I de kommende år er der ellers ekstra penge på det offentlige budget til at forbedre vores samfund. Til investeringer i velfærd. Til skattelettelser. Vi risikerer, at de penge forsvinder til stigende udgifter til flygtninge. Det må ikke ske, sagde Løkke.

Ved på den måde at trække det økonomiske kort afviser Løkke kritikken - også internt i Venstre - af, at regeringspartiet er gået for langt med efterårets udlændingestramninger, mener Elisabet Svane.

Hun ser samtidig også Løkkes udmelding som en forventningsafstemning forud for den ventede skattereform, som kan blive forårets helt store politiske opgør i blå blok.

- De partier, som skal stemme skattelettelserne igennem er dybt uenige. Dansk Folkeparti vil lette skatten i bunden, mens Liberal Alliance vil lette skatten i toppen, og de er uenige om finansieringen.

- Løkke står i en vanskelig situation, men han kan bruge flygtningekrisen til at sige, at det er meget fint med skattelettelser, men der er ikke råd til store lettelser.

En mulighed for Løkke er også helt at udskyde forhandlingerne, indtil der er styr på omfanget af udgifterne til flygtninge.

Men det vil skabe frustration hos LA og De konservative, og det vil også være et stort nederlag for Løkke, der gik til valg på, at det bedre skal betale sig at arbejde. Derfor er en mindre skattereform med i Løkkes overvejelser, vurderer Elisabet Svane.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.