Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommentator: Dalai Lama er en penibel sag for regeringen

Den altoverskyggende forklaring på, at hverken statsministeren eller udenrigsministeren skal mødes med Dalai Lama i februar, er, at det vil skade danske handelsinteresser. Sådan lyder vurderingen fra Radio24syvs politiske redaktør.

Når hverken statsministeren eller udenrigsministeren har planlagt at mødes med Tibets åndelige leder, Dalai Lama, der kommer til Danmark i februar, skyldes det hensynet til danske handelsinteresser i forholdet til Kina. Sådan lyder udlægningen fra Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen.

»Det handler dybest set om handelsinteresser og om Kinas magt og indflydelse,« siger han.

Dalai Lamas besøg hos verdens ledere har gang på gang fremkaldt sure miner hos det kinesiske styre, som har set møderne som et symbol på støtte til Tibets ønske om selvstændighed.

De Radikales udenrigsordfører, Zenia Stampe (R), har forklaret, at regeringstoppen ikke mødes med Dalai Lama, da Dalai Lama ikke selv har anmodet om et møde. Noget, hun desuden mener, skyldes, at Dalai Lama ikke vil politisere sit besøg i Danmark. Men den forklaring giver Jesper Termansen ikke meget for:

»Det er en skinforklaring, for der er ingen tvivl om, at grunden til at han ikke beder om et møde, er, at han godt ved, det ville sætte regeringen i et ubehageligt lys. Det er ikke fordi, han ikke har lyst til at modtage anerkendelse. Han har i den grad lyst til, at Tibets sag, og den sag han kæmper for, bliver anerkendt i verden. Han har jo også tidligere mødtes med både Poul Nyrup Rasmussen (S), Anders Fogh Rasmussen (V) og senest Lars Løkke Rasmussen (V),« siger han.

Ved det seneste møde mellem Dalai Lama og Lars Løkke Rasmussen, husker Jesper Termansen ironisk nok, hvordan Helle Thorning-Schmidt (S) skosede den tidligere statsminister for kun at ville møde Dalai Lama ved et privat besøg.

»Hun sagde: Hvis jeg skulle mødes med Dalai Lama, så ville det jo heller ikke være som Helle fra Østerbro, men som leder af Socialdemokraterne,« fortæller den politiske redaktør.

»Jeg opfatter det sådan, at Zenia Stampe er sendt i byen for at prøve at finde en melodi, som kan passe i den her situation, fordi det er en penibel sag,« tilføjer han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsministeren. Hun henviser til udenrigsministeren, som igen har henvist til Zenia Stampe.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.