Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommende Løkke-bog vækker bekymring i Venstre

En ny bog, der er på vej om Lars Løkke Rasmussen, giver anledning til nervøsitet i partiet, og inderkredsen er allerede i gang med at forberede håndteringen.

Venstres Sommergruppemøde på Hotel Maribo Park. Lars Løkke Rasmussen, Kristian Jensen og Inger Støjberg
Venstres Sommergruppemøde på Hotel Maribo Park. Lars Løkke Rasmussen, Kristian Jensen og Inger Støjberg

Det sidste punktum er endnu ikke sat i en ny bog om Venstres partiformand, Lars Løkke Rasmussen, men allerede nu giver den anledning til svedige håndflader i partiet. En begrænset gruppe Venstre-folk med tætte bånd til partiformanden intensiverer i øjeblikket forberedelserne til bogens udgivelse.

Ifølge Berlingskes oplysninger er udvalgte personer i Lars Løkke Rasmussens inderkreds i gang med at opruste og fintune det beredskab, der skal beskytte formanden mod potentielle efterdønninger af den efterhånden berygtede bog, som ventes at udkomme til efteråret og skrives af BT-journalisterne Andreas Karker og Thomas Nørmark Krogh. I folketingsgruppen nager bogudgivelsen, og der er en stille bekymring for, at indholdet kan udgøre det halmstrå, der får kamelens ryg til at knække.

Ikke overraskende

Nervøsiteten i gruppen og partitoppen er til stede – og det er ikke overraskende, vurderer politisk analytiker Erik Holstein fra Altinget.dk.

»Det er jo velkendt, at Løkke ikke er superpopulær overalt i Venstre for tiden, og derfor vil der helt givet være kilder, der gerne vil gå til biddet uden for referat. I situationer som den, der er i Venstre i øjeblikket, hvor partiet er splittet og store dele er utilfredse med lederen, er det umuligt for ledelsen at få kontrol over det,« siger han.

Bogen handler om Venstre, siden Løkke blev formand i 2009, men den lægger samtidig »hovedvægt på det drama, der er sket aktuelt, hvor Løkke var lige ved at gå af,« har Andreas Karker tidligere fortalt til Berlingske Nyhedsbureau med henvisning til de skæbnes­vangre døgn for Løkke og partiet i juni måned.

Lars Løkke Rasmussen har selv ved flere lejligheder luftet tanker om den kommende bog. Han gjorde det ifølge Berlingskes oplysninger under et privat møde i sin lejlighed tilbage i juni måned, hvor han var vært for en udvalgt skare af politiske venner fra den borgerlige blok. Den aften gjorde V-formanden det klart, at bogen sandsynligvis ville skildre hans forbrug af alkohol og hans privat­økonomi. Men der var intet belastende at komme efter, lod han forstå.

Bekymring eller ej. Ifølge flere kilder fra Venstres forretningsudvalg tog Løkke ordet på et møde i partiets forretningsudvalg den 26. juni, hvor han igen orienterede om den kommende bog. Flere mødedeltagere fortæller, at Lars Løkke Rasmussen selv bragte muligheden for et fogedforbud op som en overvejelse.

Men de planer ligger ikke på bordet, lyder det i dag fra kilder i Venstres ledelse, som Berlingske har været i kontakt med. Dels kræver et fogedforbud som minimum en vis konkret kendskab til bogens indhold, som Venstre slet ikke er i besiddelse af, dels ville det signalere, at der var noget at komme efter. Og det vil der formentlig ikke være, lyder analysen i Venstre.

I stedet har man valgt en helt anden strategi: Nemlig at gå offensivt til værks og lade Lars Løkke Rasmussen medvirke i bogen i stedet, selv om han til at begynde med havde takket blankt nej.

Forlag kontaktes af Venstre-folk

BTs chefredaktør Olav Skaaning Andersen, der udtaler sig på vegne af Berlingske Medias Forlag, bekræfter, at der er rettet henvendelse til Løkke, men oplyser, at der på nuværende tidspunkt ikke er gennemført et interview med V-formanden til bogen, der udgives i et samarbejde mellem Berlingske Medias forlag og forlaget People’s Press. Sidstnævnte stod i øvrigt bag bogen »Den Hemmelige Socialdemokrat«, der i februar udløste rabalder i de socialdemokratiske rækker. Også Olav Skaaning Andersen fortæller, at bogen giver anledning til interesse internt i Venstre.

»Det har vi mærket. Nogle af de personer, som vi har haft kontaktet, har efterfølgende henvendt sig til os,« siger han.

Uanset hvordan V-toppen vælger at håndtere sagen, kan de nemlig ikke komme udenom, at den allerede inden udgivelsen fylder i folketingsgruppen. Frygten er, at bogen kan genstarte et formandsdrama eller blive brugt af politiske modstandere – eller, endnu værre, af politiske venner, der gerne ser Lars Løkke Rasmussen stækket på ny.

At også folk i Venstres folketingsgruppe holder vejret, bekræftes af, at partiets sundhedsordfører Sophie Løhde, der angiveligt medvirker i bogen, ifølge flere kilder har besluttet at hyre advokat Karoly Németh til at håndtere lanceringen. Samtidig overvejer Venstre stadig, om man skal hyre et eksternt kommunikationsbureau til det samme.

Kristiansen: Svækket Venstre

Politisk kommentator Michael Kristiansen fra Kristiansen+Partners, der er tidligere rådgiver for Anders Fogh Rasmussen, vurderer, at frygten internt i partiet mere går på at »tabe regeringsmagten end at tabe formanden«, og at der skal meget til, før Løkkes position­ er truet.

»Generelt i partiet håber man, at man kan vinde regeringsmagten, og dukker der noget nyt, graverende op, er det klart, at nogen vil sige, at nu slører det igen for de politiske resultater. Men jeg tror ikke på, at et enkelt bilag eller noget personligt på Løkke vil få nogen til at løfte fingeren og sige, at formanden skal skiftes ud. For nu har Løkke vist, at han kan bekæmpe sådan et oprør,« siger han.

Ifølge Erik Holstein skal afsløringerne være tilpas store, for at bogen nu – efter så megen omtale – rokker båden.

»Hvis ikke denne her Løkke-bog bringer nogle væsentlige afsløringer, vil den blive fejet ret hurtigt af vejen, selv om den i sig selv godt kan være ubehagelig for ham. Men bringer den noget, der bare minder om endnu en bilagsskandale, vil det have meget, meget vidtrækkende konsekvenser,« siger han.

Et tilbageblik på forsommerens dramatiske døgn for partiet, som den kommende bog altså vil zoome ind på, kan i høj grad sætte sindene i kog i partiet, viste den forgangne uge.

Her gik én af Venstres mest magtfulde borgmestre, Hernings Lars Krarup, ud på forsiden af Jyllands-Posten og beskyldte partisekretær og Løkkes tro væbner, Claus Richter, for at lyve om det afgørende møde, der blev holdt i Odense Congress Center i 11. time af hovedbestyrelsesmødet mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. Og den sag er et klokkeklart fingerpeg om, at Venstre langt fra er helet, vurderer Michael Kristiansen.

»Sådan noget sker kun, fordi der ikke er ro i partiet. Den mest negative udlægning af den sag vil være, at selv folk omkring Løkke frygter, at denne her bog eller noget andet vil rokke ved situationen. Jeg tror ikke, at der kan blive ro i Venstre, på den måde man gerne vil have ro i et politisk parti, før efter et valg. Bliver Løkke statsminister, så vil han genvinde den totale magt, for så har han leveret, og så må alle klappe i. Men indtil da vil frygten for bøger, Ekstra Bladet og lækager være til stede. Jeg oplever et paranoidt parti, hvor der bliver byttet rundt på venner og fjender, og folk frygter, hvem der kan finde på hvad,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.