Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommende kommunalvalg drukner i Christiansborg-politik

Kommunerne har svært ved at hamle op med det store fokus, der er på landspolitik, siger formand for KL.

Valgdeltagelsen ved kommunalvalget har de sidste mange år ligget på 70 procent. Valgdeltagelsen til folketingsvalg er derimod på omkring 90 procent. Free/Colourbox.com
Valgdeltagelsen ved kommunalvalget har de sidste mange år ligget på 70 procent. Valgdeltagelsen til folketingsvalg er derimod på omkring 90 procent. Free/Colourbox.com

Hvor mange elever skal der være i klasselokalerne? Hvad koster det at have et barn i en daginstitution? Og hvor meget hjælp skal de ældre have?

Mange af de beslutninger, som har indflydelse på borgeres hverdag, bliver taget i kommunerne. Men ofte drukner kommunalpolitik i den politik, som bliver ført på Christiansborg.

Det siger formand for Kommunernes Landsforening Martin Damm.

Han kalder det »trist«, at en undersøgelse fra KL's nyhedsbrev Momentum viser, at flere end fire ud af ti danskere ikke ved, at der er kommunalvalg til november.

»Vi kæmper med, at de landsdækkende medier fokuserer mest på landspolitikken, selv om det for borgerne bør være mest interessant, hvad der sker i lokalpolitikken,« siger han.

»Det er trist, fordi kommunalvalget er der, hvor den enkelte borger har mest indflydelse på, hvad der sker omkring dem på skoler børnehaver, ældrepleje og biblioteker altså kernevelfærden.«

Selv om kommunerne er afhængig af medierne, erkender Martin Damm, at kommunerne også selv har et ansvar for at fange vælgerne.

Derfor vil KL opfordre kommunerne til at lægge sig i selen for at få skabt opmærksomhed omkring valget.

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch vurderer, at opmærksomheden omkring kommunalvalget vil tage til, når november nærmer sig.

Men valgdeltagelsen ved kommunalvalget har de sidste mange år ligget på 70 procent, mens valgdeltagelsen er på omkring 90 procent ved folketingsvalg.

»Det er en permanent situation, som i høj grad afspejler, at de landsdækkende medier har enormt ringe fokus på kommunalpolitikken,« siger Roger Buch.

»Det er en svær opgave for kommunerne og KL at vende op og ned på, at vi hver dag bliver bombarderet med, hvor vigtigt folketingspolitik er,« siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.