Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Købmænd jubler over afskaffet fedtafgift

De Samvirkende Købmænd forventer faldende priser på kød, ost og pålæg, men til gengæld vil afgifterne på øl, vin og slik stige.

De Samvirkende Købmænd, der repræsenterer cirka 1.300 købmænd over hele landet, roser regeringen og Enhedslisten for at have afskaffet den omstridte fedtafgift.

- Det er første gang i mange år, at man afskaffer en afgift, der har noget med detailhandlen at gøre. Det er et skridt i den rigtige retning, og det viser, at politikerne i hele Folketinget har forstået, at øgede afgifter betyder øget grænsehandel og koster arbejdspladser herhjemme, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd.

Brancheorganisationen var blandt de stærkeste kritikere, da fedtafgiften blev indført for godt et år siden.

- Afgiften har betydet rigtig meget administrativt bøvl. Det er en afgift på mættet fedt, og det har været enormt bøvlet at administrere. Det har samtidig medført øget grænsehandel, fordi dagligvarer er blevet dyrere, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Han er overbevist om, at forbrugerne vil opleve lavere priser på de varer, der har været pålagt fedtafgiften.

- Jeg er helt overbevist om, at vi vil se lavere priser på de varer, der har været omfattet af fedtafgiften. Det er der flere eksempler på. Da man i 2003 fjernede den såkaldte 24 timers regel for køb af visse typer varer over grænsen, så kom der efterfølgende et prisfald på disse typer varer. Historien viser, at konkurrencen presser priserne ned, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Selv om købmændene er glade for at være fri for fedtafgiften, vokser træerne dog ikke ind i himlen. Mens kød, ost og pålæg bliver lidt billigere, så stiger afgifterne til gengæld fra årsskiftet på øl, sodavand, vin og slik.

Det sker som led i skattereformen, der blev indgået tidligere på året. Aftalen var, at punktafgifterne indekseres og i 2013 stiger med 3,63 procent svarende til omkring 550 millioner kroner.

- Så det er ét skridt frem og ét skridt tilbage, men når vi nu alligevel er godt tilfredse, så er det jo fordi, at vi ellers skulle have haft både fedt- og sukkerafgift samt de højere punktafgifter. Nu slipper vi da trods alt for fedt- og sukkerafgift, siger Claus Bøgelund Nielsen, der dog ikke gør sig store forhåbninger om, at det kan bremse den vildt voksende grænsehandel.

- Jeg tror ikke, det afholder folk fra at køre over grænsen og købe vin, øl, slik og chokolade, men det kan måske afholde folk fra at købe nogle dagligvarer, som nu bliver lidt billigere derhjemme, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.