Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Køb af nye kampfly udskydes

Regeringen og DF er blevet enige om at forlænge F16 flyenes levetid med to år. Samtidig tyder alt på, at typevalget af afløseren for F16 også udskydes i et par år. De øvrige partier er enige.

F16 jagerfly på natflyvning fra Flyvestation Aalborg. Nu får kampflyet to år ekstra på vingerne.
F16 jagerfly på natflyvning fra Flyvestation Aalborg. Nu får kampflyet to år ekstra på vingerne.

Regeringen og Dansk Folkeparti er i dag blevet enige om at forlænge de nuværende F16 kampflys levetid med to år, sådan at nye kampfly først skal begynde at ankomme til Danmark i 2018 og ikke som hidtil planlagt i 2016.

Et møde med forsvarsforligspartierne her til aften viser, at der uanset partifarve er støtte til beslutningen.

Læs også: Kampfly flyver
usikker fremtid i møde

Beslutningen er truffet på baggrund af et notat fra Forsvarskommandoen, der siger, at F16 flyene har tilstrækkelig meget flyvetid tilbage til at holde de to år ekstra. Nye kampfly skal efter den nye tidsplan begynde at ankomme i 2018 og vil være fuldt indfasede fire år senere. Derimod advarer Forsvarskommandoen mod at forlænge F16 flyenes levetid udover de ekstra to år. Hvis man, som nogle politikere har forestillet sig, forlænger med fire år, vil prisen blive uforholdsmæssig dyr, blandt andet fordi F16 flyene så skal have nye motorer, fremgår det af den besked, som forsvarsministeren har med til partierne til aften.

Læs også: Pris på jagerfly fordoblet til 540 mio.

Efter Berlingske Tidendes oplysninger betyder udskydelsen, at valget af flytype, der skal afløse F16, også udskydes. Det vil i så fald blive den nye forsvarsministers første offentlige nederlag. Ministeren erklærede i et interview til Berlingske Tidende for 10 dage siden, at det var hendes hensigt at foretage typevalget inden sommerferien. Også Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, har flere gange sagt, at han vil blive skuffet og utålmodig, hvis ikke der er foretaget et typevalg i løbet af i år.

I det gældende forsvarsforlig har partierne også forpligtet sig til et typevalg, som efter teksten skulle være foretaget inden det forgangne nytår.

Portræt: Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech

Socialdemokraterne og SF har flere gange foreslået at udskyde købet af nye kampfly. Senest krævede S-formand Helle Thorning-Schmidt og SFs formand Villy Søvndal flykøbet udsat på grund af den aktuelle økonomiske krise. Udskydelsen af flykøbet får imidlertid ingen betydning for de nærmeste års økonomi. Efter den hidtidige tidsplan skulle betalingerne for nye fly begynde at falde efter 2016. Nu skal pengene først på bordet efter 2018.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.