Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Klart dansk ja til patentdomstolen

Når 60,45 procent af stemmerne var et ja til patentdomstolen, tyder det på, at vælgerne har lyttet til politikerne, siger ekspert.

Danskerne siger højt og tydeligt ja til Den Fælles Europæiske Patentdomstol. Det endelige resultat viser, at 60,45 procent af alle dem, der stemte søndag, satte deres kryds ved ja, mens 36,19 procent stemte nej. Dermed tilslutter Danmark sig patentdomstolen og et enhedspatent i 25 lande.

Når så mange danskere har stemt ja, så tyder det på, at de har lyttet til det parti, de normalt stemmer på i en ellers teknisk svær debat, siger Derek Beach, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

»Det, som kunne være sket, var, at vælgerne havde brugt afstemningen som en popularitetskonkurrence i forhold til den siddende regering - og den er ikke så populær. Men alt tyder på, at vælgerne har fulgt anbefalingen fra det parti, de har stemt på til valget. Det vil sige, at Socialdemokraternes vælgere har stemt ja, og Dansk Folkepartis vælgere har stemt nej,« siger han.

Hvis man lægger tallene sammen, så ser det ud til, at de vælgere, der har sat kryds ved Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU også er dem, der har krydset nej til patentdomstolen.

»Det vil sige, at alle Dansk Folkepartis vælgere formentlig har stemt nej, mens de fleste af Socialdemokraternes vælgere har stemt ja,« siger Derek Beach.

Hos Folkebevægelsen mod EU havde spidskandidat Rina Ronja Kari (N) anbefalet danskerne at stemme nej. Men hun tager resultatet til efterretning.

»Jeg anerkender selvfølgelig fuldt ud befolkningens beslutning. Jeg sætter meget pris på folkeafstemninger, for på den måde kan man få et klart mandat fra befolkningen, men min bekymring ændrer sig jo ikke af den grund,« siger hun og opfordrer til endnu flere folkeafstemninger om EU-spørgsmål i fremtiden.

Ovre på ja-siden hos Dansk Erhverv er direktør Christian T. Ingemann meget glad for det klokkeklare valgresultat, som blev et mere markant ja, end han selv havde turde tro på.

»Denne folkeafstemning viser klart og tydeligt, at danskerne så at sige kan skille skidt fra kanelsnegle og se fordelene ved de mange positive ting, som enhedspatent og patentdomstol bringer med sig,« siger han.

Et bredt flertal i Folketinget har allerede stemt ja til dansk deltagelse i patentdomstolen, men da Danmark ved en tilslutning afgiver suverænitet, er det nødvendigt med et flertal på fem sjettedele af partierne på Christiansborg. Og da hverken Dansk Folkeparti eller Enhedslisten ønsker dansk deltagelse, måtte spørgsmålet sendes ud til befolkningen.

Og danskernes beslutning faldt i god jord hos både økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

»Tak for klart ja til patentdomstolen! Ikke siden vi meldte os ind i fællesskabet, har vi så klart sagt ja til en europæisk, fælles løsning,« skrev Margrethe Vestager på det sociale medie Twitter.

Selve valgdeltagelsen var dog relativt lav. 55,8 procent af de stemmeberettigede danskere stemte søndag om den danske tilslutning til patentdomstolen. Derfor er det også interessant at se på stemmefordelingen, når man tæller samtlige stemmeberettigede med - altså også dem, som ikke benyttede sig af deres mulighed for at sætte krydset.

Når man opgør valgresultatet på den måde stemte 33,7 procent af det samlede antal vælgere ifølge DR ja til patentdomstolen, mens 20,2 procent stemte nej.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.