Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

KL har tillid til kommunernes demokrati

Man skal passe på med at ændre lovgivningen om parlamentarisme i kommunerne, for det lokale demokrati fungerer fint, mener KL-formand Erik Nielsen.

Det flertal på Christiansborg, der går ind for at give byrådene i kommunerne mulighed for at afsætte borgmesteren, er for hurtige på aftrækkeren, lyder det fra formand for Kommunernes Landsforening (KL), Erik Nielsen.

- Man skal tænke sig rigtig grundigt om, inden man begynder at lave lovgivningen om, og man skal først få konstateret, om det er et generelt problem for kommunestyret og for demokratiet i Danmark, at der ikke er parlamentarisme i kommunerne. Politikerne bør kigge på tidligere sager og så vurdere, om det er et demokratisk problem i Danmark, men det mener jeg sådan set ikke, at det er, siger han.

Flere eksperter peger i onsdagens udgave af Berlingske på, at der et hul i lovgivningen, som gør det alt for kompliceret og svært at vælte en borgmester, der misligholder sit embede. Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) ønsker »klare retningslinjer«, og der tegner sig et flertal i Folketinget for at ændre lovgivningen. Men der er allerede klare regler, mener Erik Nielsen, der også understreger, at systemet i dag »faktisk fungerer udmærket«.

- Lige nu tyder det på, at politikerne er lidt for hurtige på aftrækkeren, fordi der bliver stillet spørgsmål fra pressen. Vi er rigtig glade for de retningslinjer, der er i kommunerne i dag, og hvis man så fra politisk hold finder ud af, at der er et demokratisk problem, skal man være meget påpasselig med at ændre de retningslinjer, for det lokale demokrati skal også fungere bagefter, siger KL-formanden.

Debatten om parlamentarisme i kommunerne er aktuel netop nu, fordi et samlet byråd i Fredericia Kommune ønsker borgmester Thomas Banke (V) afsat efter hans misbrug af kommunens kontokort samt hans afhængighed af morfin. Der har tidligere været lignende sager i blandt andet Hvidovre, Tønder og Farum med eksborgmester Peter Brixtofte (V) i 2002, og regeringen har da også i forlængelse af Farum-sagen nedsat et embedsmandsudvalg, der skal tydeliggøre reglerne for afsættelse af borgmestre.

- Der er rigtig mange nuancer i parlamentarisme-debatten, og derfor mener jeg også, at det må være op til regeringens udvalg at drøfte det. Man skal i hvert fald sørge for at tænke sig rigtig godt om og ikke bare lade de her enkeltsager sætte hele kommunernes stabilitet over styr, siger Erik Nielsen, der ikke mener, at de tidligere sager er »voldsomme nok til«, at der er et demokratisk problem i Danmark.

Embedsmandsudvalget kommer med deres anbefalinger til reglerne for afsættelse af borgmestre til foråret.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.