Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

KL afviser kommuners spekulation

Det er ikke KLs indtryk, at danske kommuner har spekuleret i risikofyldte finansprodukter, lyder det fra KL-direktør Kristian Wendelboe.

Kommunernes Landsforening (KL) vil ikke gøre sig til herre over, hvordan landets kommuner investerer deres penge, så længe det sker inden for lovens rammer.Det er meldingen fra KLs administrerende direktør, Kristian Wendelboe, efter Berlingske mandag skriver, at flere danske kommuner over en årrække har kastet sig ud i risikable finansielle spekulationer.

- Kommunerne skal naturligvis ikke spekulere, men det er det nu heller ikke vores indtryk, at der har været tale om tidligere. KL ser det ikke som sin opgave at gøre sig til herre over konkrete dispositioner i de enkelte kommuner, som har fundet sted inden for rammerne af gældende lovgivning. Det må være op til de pågældende kommuner at kommentere, hvad de har foretaget af dispositioner, siger Kristian Wendelboe.

Han bakker dog op om den lovgivning, der fra årsskiftet har betydet, at kommunerne fremadrettet kun må købe mere simple og gennemskuelige finansprodukter.

- KL bakker fuldt ud op om de nye regler, der trådte i kraft i december 2011. Reglerne giver kommunerne mulighed for at låne billigst muligt, ligesom kommunerne – i stil med landets husejere – har mulighed for at omlægge deres lån, når det er fordelagtigt, siger Kristian Wendelboe.

Det er særligt de såkaldte renteswaps, der tidligere har kostet nogle af landets kommuner millioner. Ifølge Berlingske gav fejlslagne spekulationer sidste år Furesø Kommune et tab på 300 millioner kroner, mens Haderslev Kommune for nyligt måtte se et tab på 200 millioner kroner i øjnene.

- Med de nye regler har kommunerne alene mulighed for at swap’e en variabel rentebetaling til en fast rentebetaling eller omvendt. Og hvad angår lån i udenlandsk valuta, er reglerne sådan, at kommunerne skal være sluteksponeret i kroner eller euro. Det betyder, at kommunernes lån ikke påvirkes af udviklingen i kursen på eksempelvis schweizerfranc, siger Kristian Wendelboe.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.