Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Karaktererne stiger støt på de gymnasiale uddannelser

Fra 2010 til 2016 er det gennemsnitlige karaktergennemsnit på landets htx-uddannelser steget med 0,8.

Studenter fra 3.e ørestad gymnasium, fejre huen ved at hoppe i storkespringvandet. (23.06-2017)Traditionen tro tager årets studenter et smut forbi storkespringvandet på amagertorv.. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017)
Studenter fra 3.e ørestad gymnasium, fejre huen ved at hoppe i storkespringvandet. (23.06-2017)Traditionen tro tager årets studenter et smut forbi storkespringvandet på amagertorv.. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017)

København. Et 12-tal er ikke, hvad det har været. Det tyder en ny analyse af karaktergennemsnittet i hvert fald på.

Således var 10 procent af karaktererne på studenternes afgangsbevis i 2010 et 12-tal, mens det var steget til 14 procent i 2016.

Analysen fra Undervisningsministeriet viser, at alle gymnasiale uddannelser har oplevet et stigende karaktergennemsnit fra 2010 til 2016.

Særligt på den tekniske studentereksamen, htx, og højere handelseksamen, hhx, har stigningen været markant med henholdsvis 0,8 og 0,7 i gennemsnitlig karakterstigning.

På den almene studentereksamen, stx, er stigningen 0,5, mens den på højere forberedelseseksamen, hf, er på 0,2.

Analysen oplister flere mulige forklaringer.

Blandt andet bliver der uddelt flere 12-taller. Det gælder især for uddannelserne stx, hhx og htx, hvor andelen af 12-taller er steget med fire til fem procentpoint i perioden.

Analysen viser også, at karaktererne i langt de fleste fag er steget kontinuerligt - på tværs af prøveformer og fagniveauer.

Tallene tyder dermed ikke på, at det særligt er nogle bestemte fag eller årskarakterer, der driver stigningen.

Der er heller ikke forskel fra region til region: Karakterstigningen går på tværs af både uddannelsesskel og regionsgrænser.

Undervisningsministeriet har i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet igangsat en evaluering af karakterskalaen.

Den skal blandt andet se på, om der er gået inflation i karaktergivningen - og om skalaen anvendes ensartet i hele uddannelsessystemet.

Når evalueringen er lavet, vil regeringen tage stilling til, om der er behov for en justering.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.