Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kaos præger Venstres borgmester-drama

Situationen i Venstre i Fredericia er så betændt, at der ikke findes partiregler på området. Partiets byrådsmedlemmer og bestyrelse er begyndt at bekæmpe hinanden med formalia.

Thomas Banke-sagen har skabt kaos i Venstre i Fredericia.
Thomas Banke-sagen har skabt kaos i Venstre i Fredericia.

Der er mildest talt dårlig stemning i Venstre i Fredericia, hvor fire byrådsmedlemmer står til at blive smidt ud af partiet, efter at de selv har ekskluderet borgmester Thomas Banke, der derfor nu er løsgænger.

Onsdag aften var de fire medlemmer indkaldt til møde med Venstres bestyrelse, men fordi bestyrelsen ikke har overholdt partiets regler om, at møder skal indkaldes med syv dages varsel, ønskede et af de fire medlemmer, Hanne Lumby, ikke at deltage, mens to af de andre medlemmer ikke kunne være tilstede med så kort varsel.

- Det er ganske sigende for klimaet i det parti i den kommune, at de i øjeblikket slår hinanden oveni hovedet med formalia. Det burde være i alles interesse at få den her sag afsluttet og lukket så hurtigt som muligt, og så virker det lidt underligt, at de begynder at diskutere formalia for, hvornår de kan mødes og få det gjort, siger kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

Tirsdag ekskluderede de fire byrådsmedlemmer, Hanne Lumby, Peder Hvejsel, Kenny Bruun Olsen og Børge Larsen, deres borgmester fra partiet, og onsdag holdt de stadig fast i den eksklusion, hvilket fik formanden for Venstre i Fredericia, Jakob Ladingkær, til at indlede en eksklusionssag mod de fire.

Hvis de fire medlemmer bliver smidt ud af partiet, er det op til det sidste Venstre-medlem i byrådet, Pernelle Jensen, at afgøre Thomas Bankes skæbne i Venstre. Hun bakker op om borgmesteren og er gift med Jakob Ladingkær, der som partiets formand i Fredericia også er formand for bestyrelsen, som formelt også bakker Thomas Banke op.

- Reglerne i Venstre er selvfølgelig lavet på den måde, at man har forsøgt at tænke alle tænkelige scenarier igennem. Men den her situation er så røget og speget, at der nok ikke er nogen regler i partiparagrafferne for, hvad man gør, når byrådsmedlemmerne begynder at ekskludere hinanden, siger Ulrik Kjær.

Det er endnu uvist, om dagsordenen på mødet er eksklusionen af de fire medlemmer, men Hanne Lumby regnede inden mødets start ikke med, at hun og de andre ville blive smidt ud af partiet onsdag aften.

- Jeg kan ikke forestille mig, at vi bliver ekskluderet i dag (onsdag, red.), når reglerne for mødet ikke engang er overholdt. Jeg forventer, at bestyrelsen hører på os og siger, at det er rigtigt, at formalia ikke er blevet overholdt, og så må de indkalde os til et nyt møde, siger hun.

Da Berlingske Nyhedsbureau talte med hende, var hun på vej til mødet for at gøre indsigelser mod selvsamme møde, fordi bestyrelsen ikke havde svaret på den mail, hun havde sendt til dem. Da hun nåede frem til mødet var byrådsmedlem Kenny Bruun Olsen også mødt op.

Formelt set kan bestyrelsen sagtens ekskludere Hanne Lumby og hendes kolleger, selvom de ikke alle sammen er til stede, fortæller Venstres partisekretær, Claus Søgaard-Richter.

- Bestyrelsen har blot givet dem et tilbud om, at de kan komme til et møde, hvor de har taleret og dermed kan forklare sig, siger han.

Thomas Banke har stadig opbakning fra vælgerforeningen som borgmester trods den politiske modvind, han har været igennem i den seneste tid som følge af misbrug af kommunens kreditkort, rod med bilagene og brug af et falsk navn på en lægeerklæring.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks