Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Analyse

Kan Mögers afsked blive hans politiske genkomst?

Har den tidligere skatteminister Thor Möger Pedersen forladt politik for altid? Eller er hans nye rolle som TV-vært blot en træning til et senere politisk comeback - måske som socialdemokrat, spørger POLITIKO-redaktør Bent Winther.

Thor Möger Pedersen
Thor Möger Pedersen

Tidligere skatteminister Thor Möger Pedersens beslutning om at forlade politik kommer ikke uventet. Mere overraskende er det, at han blandt de stående tilbud har valgt at blive debatvært på TV.

For den nye ledelse i SF er det på den ene side et kæmpe tab, at Möger Pedersen og en stribe unge talenter nu forlader deres poster. På den anden side kan “udrensningen af Villy-støtter” eller “flugten fra partiet” være med til at sikre den nye formand Annette Vilhelmsen mod intern uro og knive i ryggen.

Det store spørgsmål er dog, om den unge strateg har forladt politik for altid, eller om Thor Mögers nye rolle som TV-vært blot er en tiltrængt træning til et senere politisk comeback - måske som socialdemokrat. Det sporskifte, som den tidligere SF-strateg har taget er i hvert fald et endegyldigt tegn på, at Villy-fløjen har accepteret nederlaget og opgivet at tage kampen op mod den nye ledelse. SF-formand Annette Vilhelmsen var i dag ikke sen til at ønske Thor Möger tillykke med jobbet.

I månedsvis har der været spekuleret i, hvad den unge komet, tidligere minister og rådgiver nu ville tage sig til efter at den nye SF-formand Annette Vilhelmsen fyrede ham for i stedet at indsætte sin egen støtte, Holger K. Nielsen, i regeringens top. Thor Möger Pedersen har kørt et meget tæt parløb med tidligere formand Villys Søvndal og er hovedarkitekten bag den kurs, der førte SF til en plads i regeringen for første gang i historien, og som skiftede partiets fokus i retning af at blive et klassisk arbejderparti med fokus på blå kedeldragter, orange veste og leverpostej i madpakken.

I det første år i regering, var det Möger, der styrede SF - ofte med hård hånd. Med valget af Vilhelmsen tabte Thor Möger, som under formandsvalget fik skylden for, at SF var kørt af sporet og populariteten forduftet - i ugevis måtte han læse om sig selv som “Møgungen” i blandt andet Ekstra Bladet.

Thor Möger har taget en stribe kampe internt i SF, og mange har anset ham for at være en skjult socialdemokrat, som en dag ville melde sig under Hele Thorning-Schmidts faner. Bedre blev det ikke, da socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen i forbindelse med fyringen udtalte, at SF måtte være et meget rigt parti, siden man havde råd til at skille sig af med så stort et talent som Möger Pedersen.

Siden har gruppen af Søvndals og Mögers støtter trukket sig en for en. Næstformand Mattias Tesfaye meldte sig ud af partiet i protest mod partiets nye linje. Det samme gjorde medlem af SFs landsledelse Kasper Bjering Søby Jensen. Og i sidste uge meddelte Thor Mögers kæreste og tidligere medlem af Folketinget Nanna Westerby, at hun ikke længere er folketingskandidat for SF.

Thor Möger Pedersen blev ved valget i 2011 slet ikke valgt til Folketinget og fik kun godt 600 stemmer. Hans store handicap som politiker har hele tiden været, at han ikke solgte billetter eller havde den karisma, der skulle til for selv at blive populær. Måske en tid som TV-vært på DR2 kan hjælpe på det. Den tidligere minister får mulighed for at bruge sig selv og blive et kendt ansigt, så måske står han en dag igen på den politiske scene, for han er, som han selv betegner det, inderst inde et “politisk dyr.”

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.