Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kampfly kan blive 10 mia. kr. dyrere

(ARKIV) Et Lockheed Martin's F35 Joint Strike Fighter, F-35B testfly over Maryland 22. februar 2012.  (Foto: HANDOUT/Scanpix 2017)
(ARKIV) Et Lockheed Martin's F35 Joint Strike Fighter, F-35B testfly over Maryland 22. februar 2012.  (Foto: HANDOUT/Scanpix 2017)

10 milliarder kroner. Så meget mere kan de nye 27 F35 kampfly ifølge Jyllands-Posten komme til at koste i forhold til, hvad regeringen tidligere har oplyst overfor den danske befolkning. Det viser regeringens egne tal, og det burde regeringen have lagt frem for danskerne, mener økonomer.

På et pressemøde den 12. maj sidste år fastslog daværende forsvarsminister Peter Christensen (V), at den samlede pris for kampflyene fra den amerikanske våbengigant Lockheed Martin var 56,4 mia. kr. i flyenes 30-årige levetid. Men nu viser det sig, at budskabet blev fremsat til trods for, at det allerede dengang fremgik af regeringens eget baggrundsmateriale, at prisen ville være 66,1 mia. kr., når prisstigninger på f.eks. reservedele og højere lønninger medregnes.

Professor Bo Sandemann Rasmussen fra Økonomisk Institut på Aarhus Universitet:

»Man skulle have sagt: Vi ved godt, at det her kommer til at stige mere end inflationen, så det kommer til at ende med denne her noget højere pris, når alt er betalt,« siger han til Jyllands-Posten.
De nye oplysninger bekymrer De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov. Han kræver at få uddybet, hvad der er op og ned i sagen, før regeringspartiet kan godkende det endelige køb af flyene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.