Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kamp mod uret for at få Bilka til Randers

Byrådet mødes ekstraordinært på mandag for at få grundlaget for en Bilka på plads, inden ændret lovgivning vil bremse planerne.

Hvis alle planer og papirer skal være på plads i tide til en Bilka i Randers, skal politikerne i Randers handle hurtigt, inden en varslet lovændring bremser planerne.

Det er årsagen til, at byrådet samles ekstraordinært på mandag for at vedtage et »Tillæg til strategi 2017 vedrørende større udvalgsvarebutikker i Randers midtby og Paderup aflastningscenter« endeligt, skriver Randers Amtsavis fredag.

Tillægget til strategiplanen baner vejen for to større udvalgsvarebutikker i midtbyen og to i Paderup. Dels ved storcentret og dels ved Neptunvej, hvor der er planer om at etablere et Bilka. Sidstnævnte placeringsmulighed ved Neptunvej er nyt i forhold til den eksisterende strategiplan.

Samtidig med at byrådet samles til et ekstraordinært møde for at få den helt overordnede plan, strategiplanen, på plads, så er et tillæg til kommuneplanen og et lokalplantillæg på vej gennem det politiske system.

Hvis Randers skal have Bilka til byen, er det ved at være sidste chance. Regeringen er nemlig på vej med en ændring af planloven, der vil fjerne muligheden for at etablere et såkaldt hypermarked udenfor bymidten i Randers.

Den mulighed blev pludselig en realitet, da »Lov om ændring af lov om planlægning« trådte i kraft i september 2011.

Lovændringen giver mulighed for, at Randers Kommune kan planlægge for udvalgsvarebutikker med et bruttoetageareal på mere end 2.000 kvadratmeter placeret uden for bymidten, i Paderup.

På baggrund af den nye lovændring vil kommunen med en lokalplan åbne mulighed for placering af én dagligvarebutik på op til 3.500 kvadratmeter og én stor udvalgsvarebutik på op til 8.500 kvadratmeter.

Et forslag til en ændring af planloven vil sandsynligvis blive vedtaget, inden Folketinget går på sommerferie. Lovændringen betyder, at det så ikke længere er muligt for kommuner med mellemstore byer at tillade at opføre store udvalgsvarebutikker på over 2.000 kvadratmeter uden for bymidten.

Fem byer, nemlig København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg, kan dog fortsat give tilladelse til dette.

De Samvirkende Købmænd og COOP har i høringssvar til Randers Kommune udtrykt bekymring for planerne om en Bilka i Randers.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.