Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kabinepersonalet blev presset fra flere sider

Det var ikke kun finansministeren, der pressede SAS-ansatte til at sige ja til aftalen med SAS-ledelsen om spareplanen, fortæller formanden for kabinepersonalets fagforening.

Under de hektiske forhandlinger modtog de SAS-ansatte en SMS fra finansministeren, hvilket vækker røre blandt politikere og eksperter.
Under de hektiske forhandlinger modtog de SAS-ansatte en SMS fra finansministeren, hvilket vækker røre blandt politikere og eksperter.

Mandag eftermiddag tikkede en SMS ind på Helge Thuesens mobiltelefon. Han er formand for kabinepersonalets fagforening, CAU, og SMSen kom fra finansminister Bjarne Corydon (S). I SMSen opfordrede finansministeren formanden til at sige ja til aftalen med SAS-ledelsen om luftfartsselskabets historiske spareplan.

Der var tale om et regulært pres, lyder det fra Helge Thuesen, men finansministeren var ikke den eneste, der pressede kabinepersonalets formand.

- Pludselig var der en masse telefonsamtaler til mig og min forhandlingsleder, og presset fra dem var medvirkende til, at vi til sidst sagde, at den her sag kan vi ikke vinde. Der kom et stort pres rigtig mange steder fra, men jeg kan ikke kommentere på, hvem det var, siger Helge Thuesen og fortæller, at det er »fortroligt«, hvorfra opkaldene kom.

Han lægger dog ikke skjul på, at der var tale om et stort pres på kabinepersonalet.

- Jeg er helt ny formand med kun syv dage i stolen, men da jeg hørte fra mine erfarne kolleger, at det ikke er normalt at forhandle med pres, blev jeg bekymret. Man forhandler bare ikke med pres fra højere oppe i systemet, siger han.

Fordi kabinepersonalet var den sidste faggruppe til at skrive under på aftalen om spareplanen med SAS-ledelsen, var ansvaret på ifølge Helge Thuesen tilsvarende tungere. Og Bjarne Corydons SMS gjorde forhandlingerne endnu mere vanskelige, fortæller han.

- Det var et chok, og det gav mig et psykisk knæk, lige da jeg læste den SMS. Det var psykisk hårdt oveni, at vi pludselig havde ansvaret for, at 15.000 medarbejdere havde et job i fremtiden, og så kommer der sådan et pres ovenfra. Da SMSen kom, tænkte jeg bare, »hvad sker der her?«, siger Helge Thuesen.

I Bjarne Corydons SMS til CAU-formanden står der blandt andet:

»Det er helt afgørende for selskabets overlevelse, at det danske personale nu følger alle i SAS. Ellers er risikoen for et sammenbrud stadig helt overhængende.«

Finansministeren opfordrer samtidig Helge Thuesen til at ringe til ham »hurtigst muligt«. CAU-formanden fortæller, at han indså, at kabinepersonalet ikke kunne vinde kampen, da han læste SMSen.

- Så blev vi nødt til bare at få det bedste ud af det for vores medlemmer. SAS-ledelsen har fået en masse ting gennemført, især i forhold til arbejdstiden, men vi fik heldigvis også nogle små sejre, og det er også vigtigt at pointere, siger han.

Med aftalen endte kabinepersonalet med at sige ja til, at deres arbejdsuge kan være på op til 47,5 timer mod tidligere 44 timer. Derudover skal deres løn skæres ned med det, der svarer til én månedsløn årligt, og de har også sagt god for, at hver enkelt arbejdsdag kan være op til 13 timer lang.

Finansministeren er efterfølgende blevet kaldt i samråd i sagen af Dansk Folkeparti, og mens regeringspartierne er tavse om sagen, så raser Enhedslisten over Corydons fremgangsmåde.

SMS'en til de SAS-ansatte bliver da også af arbejdsmarkedsforskere kaldt problematisk og uhørt, mens professor i forvaltningsret ikke ser noget galt i, at finansministeren blander sig, da Corydon repræsenterer staten, og SAS er delvist statsejet

Deltag i debatten: Er Corydons SMS rettighed omhu eller utidig indblanding?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.