Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

K vil tage mænds sædkvalitet op

Mænds dårlige sædkvalitet må tage en del af skylden for, hvorfor danskerne har svært ved at stifte familie, mener de Konservatives sundhedsordfører.

Antallet af fødsler er det laveste i mange år, og det er en politisk opgave at gøre noget ved det, mener forskere.
Antallet af fødsler er det laveste i mange år, og det er en politisk opgave at gøre noget ved det, mener forskere.

Det er et kæmpe problem, at danskerne kun får 1,7 barn per familie, når det kræver en fødselsrate på 2,1 barn per familie til at opretholde befolkningens aktuelle størrelse, og en del af problemet skyldes mænds dalende sædkvalitet. Det siger Benedikte Kiær (K), sundhedsordfører for de Konservative.

»Det er heldigvis et problem, vi kan gå ind og forebygge. Helt konkret skal vi se på, hvordan vi fjerner de hormonstoffer, vi omgås i hverdagen, som påvirker vores fertilitet,« siger hun.

Forskere fra Rigshospitalet i København opfordrer i en Kronik i onsdagens Politiken Folketingets politikere til at få gang i en samlet indsats for at øge oplysning og forskning på området og desuden gøre det mere attraktivt for unge mennesker at stifte familie.

S og SF mener, der skal en holdningsændring til for at få de unge til at reproducere tidligere, end de gør nu. Det er Benedikte Kiær enig i.

»Jeg kommer fra en generation, hvor vi fik tudet ørene fulde af, at man skal færdiggøre sin uddannelse, før man overvejer at få børn,« siger hun

Hun understreger, hvor vigtigt det er at oplyse parrene om, at det ikke er en selvfølge at blive gravid.

»Når parrene endelig er klar, tror de gerne, at det bare er at droppe p-pillen, og så er den der. Det er det tit ikke, netop fordi alder eller dårlig sædkvalitet spiller ind,« siger hun.

Benedikte Kiær ser frem til at tage diskussionen om problemet op med de andre partier på Christiansborg.

   

Deltag i debatten: Hvordan sikrer vi, der bliver født flere børn i Danmark?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.