Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

K: Straksforbud mod bander er en bjørnetjeneste

Rigsadvokat bør godkende bandeforbud i grundlov, mener De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard.

Det risikerer at give bagslag, hvis man straks forbyde banderne, Loyal To Familia (LTF) og Brothas, som Dansk Folkeparti kræver.

Vi må vente på Rigsadvokatens undersøgelse af, om forbuddet kan ske med hjemmel i grundlovens paragraf 78.

Det siger De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, om et forslag fra DF's gruppeformand, Peter Skaarup, i Jyllands-Posten.

- Man gør sagen en bjørnetjeneste, hvis man haster sagen for meget, som DF er ude i. Vi risikerer at få anlagt en sag, som vi kan tabe. Så har vi afskrevet os den mulighed for good (til evig tid), siger Mette Abildgaard.

Paragraffen lyder blandt andet:

- Ingen forening kan opløses ved en regeringsforanstaltning. Dog kan en forening foreløbig forbydes, men der skal da straks anlægges sag imod den til dens opløsning.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har bedt Rigsadvokaten undersøge, om LTF kan forbydes efter grundloven. I 90'erne afviste Rigsadvokaten at forbyde Hells Angels og Bandidos i "den store rockerkrig".

I 2004 konkluderede Rigsadvokaten, at den islamistiske gruppe Hizb ut-Tahrir heller ikke kunne forbydes trods en talsmands antisemitiske udtalelser.

Venstre og Socialdemokratiet viser interesse for DF's idé.

- Rigsadvokaten vurderer, om der er grundlag for en sag. Det tager cirka 14 dage. Hvis der er grundlag, skal sagen forberedes og rejses. Alt dét skal gøres for at øge chancen for, at vi kan vinde sagen, siger Mette Abildgaard.

- Det er ikke meget ved at rejse sagen, hvis vi taber ved domstolene. Derfor bliver vi nødt til at være en lille smule tålmodige i denne sag.

Spørgsmål:- Hvad kan vi gøre?

- Der er taget en række initiativer med bandepakken før og efter sommerferien. Vi øger politistyrken på Nørrebro, hvor der er kommet en ny politistation, siger Mette Abildgaard.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.