Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

K-formand frygter velfærdsturismens konsekvenser

Gør Danmark ikke noget ved velfærdsturismen, kan det gå rigtig galt, frygter Lars Barfoed. Den konservative formand mener, de Radikale er galt på den, når de afviser, at velfærdsturismen udgør et problem.

Lars Barfoed har, lige som Margrethe Vestager, gransket tallene om velfærdsturisme - og de beroliger ham ikke.
Lars Barfoed har, lige som Margrethe Vestager, gransket tallene om velfærdsturisme - og de beroliger ham ikke.

De Radikale er på afveje, når de siger, at velfærdsturisme ikke udgør en trussel. Sådan lyder meldingen fra den konservative formand, Lars Barfoed (K), forud for den sidste dag af de Radikales nytårsstævne i Nyborg.

»Det er en meget farlig kurs, de Radikale bevæger sig ud på ved at negligere de problemer, der er forbundet med det, vi kalder velfærdsturisme,« siger han og uddyber:

»Der er en risiko for en eksplosion i de statslige udgifter til borgere fra andre EU-lande. Der er klart en indikation af, at det kan gå rigtig galt, hvis vi ikke passer på.«

Den konservative melding kommer i kølvandet på R-leder Margrethe Vestagers budskab om, at Danmark ikke er truet af velfærdsturisme. Hun henviser til nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, som viser, at EU-borgere fra de øst- og centraleuropæiske lande modtager offentlige danske ydelser i nogenlunde samme omfang som borgere med dansk pas.

»Der er ikke et problem med trafik ind i landet for at få offentlig forsørgelse. Når vi ser på tallene, så kan vi se, at folk kommer hertil for at tage et arbejde, og når de gør det, så bidrager de til det danske samfund,« sagde Margrethe Vestager til Berlingske tidligere på ugen.

Lars Barfoed har også gransket tallene, og de beroliger ham ikke. Han ser en større stigning i antallet af udlændinge, som modtager danske velfærdsydelser, end stigningen i antallet af udenlandske medarbejdere berettiger til.

»Hvis vi ser noget frem i tiden, så er der klart en risiko for, at tallet bliver endnu mere markant. At folk tager deres ydelser med hjem, og vi så i mange år vil være forpligtiget til at betale velfærdsydelser til folk, der engang har arbejdet i Danmark,« siger Lars Barfoed.

DEBAT | Shenay fra Bulgarien er rengøringsassistent og kan ikke forstå, at man kan blive kaldt velfærdsturist, når man går på arbejde hver dag, betaler skat og ikke får nogen sociale ydelser. Bland dig i debatten om velfærdsturismens aspekter her i tråden på Berlingskes Facebook-side.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.