Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

K: Danske Bank undskylder uden grund

Der er ingen grund til, at Danske Bank undskylder sin opførsel op mod finanskrisen i 2008, mener de Konservative. Ser man på VK-regeringens rolle i den periode, er der heller ikke »noget at komme efter,« mener Venstre.

ARKIVFOTO. -  Det er da fint, hvis Eyvind Kolding mener, de har lånt for mange penge ud, men det er altså ikke årsagen til, at vi har haft krise eller problemer i Danmark, siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K), der var erhvervs- og økonomiminister 2010-2011.
ARKIVFOTO. -  Det er da fint, hvis Eyvind Kolding mener, de har lånt for mange penge ud, men det er altså ikke årsagen til, at vi har haft krise eller problemer i Danmark, siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K), der var erhvervs- og økonomiminister 2010-2011.

Undskyld. Sådan lyder den korte udgave af ordførende direktør i Danske Bank, Eyvind Koldings kronik i dagens Politiken. Banken var for ivrig med at låne penge ud og blev »fartblind«, undskylder han. Men det er der slet ingen grund til, mener de Konservative.

- Den krise, vi fik i efteråret 2008, var skabt af grådige ejendomsspekulanter, statsgældsproblemer i Sydeuropa og nogle underlige lånekonstruktioner i USA. Det er da fint, hvis Eyvind Kolding mener, de har lånt for mange penge ud, men det er altså ikke årsagen til, at vi har haft krise eller problemer i Danmark, siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K), der var erhvervs- og økonomiminister 2010-2011.

Anderledes positiv er Venstres erhvervsordfører over for topdirektørens udmelding.

- Jeg synes, man skal anerkende og respektere, at Danske Bank i dag har givet udtryk for nogle refleksioner, og så tror jeg, vi skal se fremad. Jeg håber, at kronikken også er et udtryk for, at Danske Bank vedkender sig et samfundsansvar og nu gør sig umage med at prøve at minimere krisens omfang og længde, siger Kim Andersen (S). Det skal banken gøre ved at finansiere »fornuftige og bæredygtige projekter, så vi får gang i hjulene igen,« mener han.

V og K: Ikke noget at komme efter

Spørger man ind til de to partiers eget ansvar for finanskrisen, er svaret klart fra begge: Der er ikke noget at komme efter.

- Vi førte en meget økonomisk ansvarlig politik gennem 00erne. Vi kom ind i krisen med en af de stærkeste økonomier i Europa, og økonomer fra andre lande valfartede til Danmark for at se, hvilket mirakel der var her frem til 2008, siger Brian Mikkelsen.

Kim Andersen påpeger, at »landet regeres i situationen og ikke i bakspejlet«.

- Vi fik lavet et plus på kontoen, så vi kunne føre en offensiv finanspolitik, da den internationale krise skyllede ind over vores land. Det var en meget stor bedrift, siger Andersen.

Spørgsmål: Men I indførte jo også skattestop og introducerede flekslån, der er blevet stærkt kritiseret for at skabe en boble i boligmarkedet. Er der slet ikke noget, I kunne have gjort anderledes?

- Jo, det vil jeg ikke afvise. Men i den politiske situation tror jeg ikke, vi kunne have gjort noget anderledes. Økonomien var jo til at indføre flekslån, og hvorfor skulle man ikke lade boligejerne få de mest optimale lånemuligheder? Og skattelettelserne, det er rendyrket borgerlig politik. Så der er ikke noget at komme efter, siger Kim Andersen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.