Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

K: Dagpenge til prostituerede

Prostituerede er fanget i en gråzone og vil have stor gavn af at blive omfattet af arbejdsmarkedets love, mener de Konservative. TV-serien »Borgen« behandler samme emne på søndag.

Prostituerede skal ligestilles med andre på arbejdsmarkedet, mener De Konservative
Prostituerede skal ligestilles med andre på arbejdsmarkedet, mener De Konservative

Prostituerede skal have rettigheder på lige fod med andre på arbejdsmarkedet, så de kan komme ind i en A-kasse og vil kunne modtage ydelser som dagpenge og sygedagpenge.

Det mener de Konservatives ligestillingsordfører, Mai Henriksen (K), der er på vej med beslutningsforslag, som skal diskuteres med de øvrige partier.

- I dag er det lovlige at købe og sælge sex, men det er ikke lovligt som erhverv. Og det betyder, at selve erhvervet som prostitueret er endt i en gråzone, som bør løftes ud i lyset, siger hun.

- Straffelovrådet har undersøgt konsekvenserne af et forbud mod prostitution i Danmark og gjort det klart, at det ville føre til yderligere stigmatisering, og at erhvervet i endnu højere grad ville ende i underverdenen med alfonser og andre bagmænd, forklarer Mai Henriksen, der ikke er bange for, at faglige rettigheder vil føre til flere prostituerede.

Hun henviser til, at straffelovrådet i efteråret rådede regeringen til at droppe et ellers planlagt forbud mod købesex, som man ser det i både Norge og Sverige.

Ifølge den konservative politiker vil prostituerede med faglige rettigheder »kunne organisere deres liv og få kontrollerede forhold«.

- Eksempelvis kan man stille krav til, at branchen stiller krav til klinikkerne om, at der skal ligge prævention fremme, at der skal ligge exit-strategier fremme, at de hygiejniske forhold skal være gode, at der er omklædningsrum, og at der er badefaciliteter.

- Med et arbejdsmarkedspolitisk redskab kan man sikre en bedre socialpolitik, så vi kan hjælpe dem, der vil ud af prostitutionen, og give dem, der vil blive i prostitutionen, nogle forhold, som er både ordentlige og tålelige, siger den konservative ligestillingsordfører, der er klar over, at DRs serie »Borgen« behandler præcis samme emne på søndag.

- Det kommer som en overraskelse, at »Borgen« lige pludselig begynder at behandle sådan et emne. Hvis man ser det materiale, jeg har derhjemme, så vil man se, at det altså ikke er noget, der er fundet på fra den ene uge til den anden. Og så kan man sige - er det ikke bedre at komme ud med det inden »Borgen«? Men egentlig er jeg ligeglad med, om timingen er kalkuleret eller ej. Jeg er bare interesseret i at skabe en debat, og det håber jeg at kunne gøre med mit forslag nu, siger Mai Henriksen.

I Danmark er det lovligt at være prostitueret. Det har det i praksis været længe, men formelt set først fra ændringen af straffeloven i 1999, der gjorde det lovligt at have prostitution som hovedindtægtskilde. Prostitution er dog ikke et såkaldt lovligt erhverv, og derfor er de prostituerede ikke omfattet af arbejdsmarkedets love.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.